Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

3D-printer gaat kleiwoningen bouwen

3D-printer_gaat_kleiwoningen_bouwen.jpg

Een Italiaanse producent heeft een 3D-printer ontwikkeld die woningen bouwt met natuurlijke materialen. Een prototype van zo’n huis wordt dit jaar op Sardinië ‘geprint’, waarna de printers in ontwikkelingslanden worden ingezet. De productiekosten zijn met 3D-printen erg laag.

De woningprinter is gebouwd door 3D-printerproducent WASProject. De driearmige printer heeft een hoogte van zes meter en is in enkele uren op te bouwen door twee personen. Het apparaat kan gebouwen printen met een maximale hoogte van drie meter. Als printmateriaal volstaat plaatselijk bodemmateriaal, zoals zand, modder en stro, dat met olie en water wordt aangelengd tot klei.

Toepassing

Groot voordeel van deze methode is, naast lage productiekosten, dat de samenstelling van de geprinte bouwblokken altijd consistent is. Zo’n uniforme mix droogt gelijkmatig op, waardoor de constructie sterker en sneller bewoonbaar is. De bouwtijd van een woning beloopt enkele weken. De 3D-printer kan ook in korte tijd andere gebouwen en infrastructuren neerzetten. WASProject voorziet dan ook toepassingen bij onder andere wetenschappelijk veldonderzoek, militaire missies en bouwprojecten in ontwikkelingslanden.  

 

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, 3Dprinters, INNOVATIE