Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

3D-printer kan innovatieproces impuls geven

3D-printer_kan_innovatieproces_impuls_geven.jpg

Voor minder dan duizend euro kunnen bedrijven tegenwoordig techniek in huis halen die het simpel en voordelig maakt om nog dezelfde dag één of meerdere exemplaren van nieuw ontwikkelde producten te printen en vervolgens uit te gaan testen. De 3D-printer kan een innovatieproces hiermee een enorme impuls geven.

Tot voor kort moest een nieuw idee voor een product eerst naar de tekenkamer van een bedrijf, om vervolgens in de vorm van een proefserie gestalte te krijgen. Vervolgens kon het dan worden uitgetest. Hier gingen soms weken tot maanden overheen. Vandaag de dag is elk idee op de pc digitaal te schetsen, waarna het enkele uren later als tastbaar object uit de 3D-printer verrijst.

Verschillende varianten

Bedrijven in vrijwel elke branche kunnen op die manier hun ideeën snel en gemakkelijk materialiseren. We zien dat bijvoorbeeld in de tuinbouw waar bedrijven slimme aanpassingen aan plantenpotten uitdenken om betere groeiresultaten te verkrijgen. Het maken van verschillende varianten in de vorm van een profiel, rand, ophoging of uitsparing aan de pot is met de nieuwe printers een fluitje van een cent, waar het voorheen een behoorlijke investering vergde om de proefmodellen te laten fabriceren.

Nieuwheidseis

Optimaliseren van een innovatief idee kan met de 3D-printer een enorme versnelling krijgen. Het is immers een stuk eenvoudiger om bepaalde parameters te gaan variëren, uit te printen en vervolgens te gaan testen. Ook is het met een zelfgemaakt model eenvoudiger om aan de nieuwheidseis te blijven voldoen die aan een octrooiaanvraag wordt gesteld. Je voorkomt dat je idee vroegtijdig op straat zou kunnen komen te liggen via proefseries die bij een externe partij betrokken dienen te worden. Het is nu mogelijk om je idee volledig in eigen huis te houden totdat het, met een reeds ingediende octrooiaanvraag op zak, met anderen gedeeld hoeft te worden.

Onderwerpen: OCTROOI, COLUMN, 3Dprinters, INNOVATIE