Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

ASML grootste in R&D, Philips grootste in octrooien

ASML_grootste_in_RD_Philips_grootste_in_octrooien.jpg

ASML in Veldhoven investeerde het afgelopen jaar het meest in onderzoek en ontwikkeling in Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse bedrijfs-R&D Top 30 van Technisch Weekblad (TW). Philips, dat jarenlang deze lijst aanvoerde, staat nu op de tweede plaats.

Wel is Philips de grootste als het gaat om toegekende octrooien. Ruim 64% van alle octrooien in de Top 30 komen voor rekening van Philips. De dertig bedrijven uit de lijst gaven vorig jaar samen 3,2% meer uit aan R&D dan in 2012. ASML en Philips zijn samen goed voor bijna 40% van de totale R&D-investeringen in de Top 30. ASML gaf 775 miljoen euro uit aan R&D en dat is 25% meer dan in 2012. Philips stak 728 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling. KPN, Shell en Royal DSM zijn de nummers 3, 4 en 5 in de lijst.

Meeste octrooien

TW publiceert jaarlijks ook een Top 30 van R&D-investeerders onder kennis- en onderzoeksinstituten. TNO voert deze lijst aan, gevolgd door respectievelijk ECN, Deltares, Stichting FOM en ESTEC. TNO schreef ook de meeste octrooien op zijn naam, 88. In 2012 claimde TNO nog 112 octrooien. ECN zag het aantal octrooien afnemen van 106 in 2012 naar dertien in 2013.

Onderwerpen: OCTROOI