Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Bacterie als koerier voor medicijnen

Bacterie als koerier voor medicijnen.jpgWetenschappers boeken steeds betere resultaten in het afleveren van medicijnen op precies die locatie in het lichaam waar ze hun werk moeten doen. Bacteriën blijken uitstekende medicijnkoeriers.

Daarmee kunnen bacteriën een belangrijke bijdrage leveren aan het effectiever behandelen van kanker, terwijl ze voor veel minder bijwerkingen zorgen. Dit door het kankermedicijn direct op de plaats van bestemming af te leveren. Er is dan minder medicijn vereist, terwijl de rest van het lichaam wordt ontzien.

Microscopisch koerierswerk

Onderzoekers van het vermaarde California Institute of Technology gebruiken genetisch aangepaste bacteriën voor het microscopische koerierswerk. De aanpassing zorgt ervoor dat de bacteriën hun lading loslaten bij een bepaalde temperatuur. De arts veroorzaakt die vereiste temperatuursverhoging door op de juiste plek ultrageluid te bundelen. Zo communiceert de arts in feite met de bacteriën om ze hun werk te laten doen.

Temperatuurdaling

De bacteriën ruimen zichzelf op na gedane arbeid. Als ze langs natuurlijke weg het lichaam verlaten zorgt de temperatuurdaling daarna dat de bacterie sterft. Dat voorkomt eventuele besmetting. Ook als de temperatuur te hoog wordt, bijvoorbeeld bij koorts als signaal dat de therapie niet goed werkt, legt de bacterie het loodje.

Zuurstofgehalte

Canadese wetenschappers zetten bacteriën op een iets andere manier in als medicijnkoerier in de bloedbaan. Zij gebruiken bacteriën die reageren op laag zuurstofgehalte. Deze kunnen zelfstandig het zuurstofarme gebied in een tumor opsporen en leveren daar dan het kankermedicijn af. Het zuurstofarme gebied ontstaat doordat de kankercellen daar zeer actief zijn en veel zuurstof verbruiken. Beide methoden zijn inmiddels succesvol getest op proefdieren. Verwacht wordt dat de methoden binnen enkele jaren op het menselijk lichaam worden toegepast.  

Onderwerpen: LIFE SCIENCES, INNOVATIE