Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Bedrijf verspeelt onnodig eigen octrooi

Bedrijf_verspeelt_onnodig_eigen_octrooi.jpg

Door te zondigen tegen een elementaire regel van het octrooirecht heeft kiemgroentenkwekerij Taste of Nature zijn intellectueel eigendom op paarse radijskiemen verspeeld. Dat is een peperdure les, want de concurrentie kan nu straffeloos met het product de markt op.

Taste of Nature heeft in september 2001 octrooi aangevraagd op de innovatieve radijskiemen, die als exclusieve ingrediënten in gerechten worden gebruikt. Onlangs bepaalde de rechtbank in Den Haag, in een door een concurrent van Taste of Nature aangespannen zaak, echter dat dit octrooi ongeldig is. Het bedrijf had een partij zaden voor de kiemen namelijk al enkele maanden voor het indienen van de octrooiaanvraag zonder plicht tot geheimhouding geleverd aan een afnemer. Deze afnemer had op zijn beurt het zaad gebruikt voor opkweken van de radijskiemen en had deze radijskiemen ter consumptie geleverd aan klanten. Ook waren dezelfde zaden door Taste of Nature gebruikt voor de aanvraag van een kwekersrecht en als inzending voor een innovatieprijs.

Doodzonde in octrooiland

Volgens Nederlands en Europees octrooigemachtigde Rudi Riemens van EP&C is het een doodzonde in octrooiland om naar buiten te treden met jouw uitvinding voordat je een octrooiaanvraag hebt ingediend. ”Hoewel een octrooiverlenende instantie van dergelijk zogenaamd ‘openbaar voorgebruik’ vaak geen kennis heeft, hangt dit toch als een zwaard van Damocles boven je octrooifamilie. Dit kan zomaar ineens je hele octrooifamilie om zeep helpen tijdens een rechtszaak. De rechter oordeelt dat je uitvinding niet nieuw meer is als je het al hebt laten zien aan de buitenwacht voordat je de octrooiaanvraag hebt ingediend. In dit geval ging het niet eens alleen om het aan de buitenwacht tonen van de radijskiemen, maar kwam daar nog bij dat Taste of Nature voor de indiening van de octrooiaanvraag al vijftig kilo zaad voor de paarse radijskiemen had geleverd aan een afnemer. Een verwijzing naar de later ingediende octrooiaanvraag stond ook nog eens vermeld op facturen aan die afnemer”, aldus Riemens.

Schadevergoeding

Hij noemt het erg sneu voor Taste of Nature om op deze manier het octrooi te verspelen. “Eerst beschermen, dan pas openbaar maken is de basisregel in octrooirecht. Taste of Nature moet nu niet alleen een forse schadevergoeding betalen aan haar concurrent voor de proceskosten, de concurrentie kan nu vrijelijk, zonder licentiekosten te betalen, de innovatieve radijskiemen verhandelen.”

Taste of Nature heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Onderwerpen: LIFE SCIENCES, OCTROOI, COLUMN, INNOVATIE