Hout wordt een alternatief bouwmateriaal voor woontorens. Amsterdam krijgt een houten flat van zeventig meter, Londen doet er een schepje bovenop met een houten torenflat van 300 meter.
De houten woontoren in Amsterdam verrijst in het Amstelkwartier. De onderste verdieping is van beton, de rest van het gebouw wordt in hout opgetrokken. Extra dikke balken moeten voor stevigheid en brandveiligheid van de constructie zorgen.
Duurzaamheidsscore
De woontoren krijgt de hoogst haalbare duurzaamheidsscore. Dak en gevels krijgen geïntegreerde zonnepanelen. De elektriciteit wordt onder meer gebruikt voor elektrische deelauto’s voor de flatbewoners. De benedenverdieping krijgt een binnentuin met bomen en een kwekerij waar bewoners groenten kunnen telen. Het afvalwater wordt biologisch gezuiverd. Het gebouw moet eind 2018 gereed zijn.
Gewicht
In Londen zijn plannen gesmeed voor de bouw van een 300 meter hoge houten woontoren met tachtig verdiepingen en minstens duizend appartementen. De bedenkers vinden dat hout veel voordelen biedt ten opzichte van staal en beton. Het is goedkoper, de bouwtijd is beperkter en het gewicht van het gebouw is veel lager, waardoor er minder diepe fundering nodig is.
Houtvoorraden
Ook het duurzaamheidsaspect telt zwaar mee. De productie van beton en staal draagt voor 8% bij aan het broeikaseffect. Dus zal bouwen met hout de toekomst moeten worden om klimaatdoelstellingen te behalen, zo redeneren de ontwerpers van de houten wolkenkrabber. Hout is volop beschikbaar, aldus de ontwerpers.