Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Buiten­aards octrooi voor kolonies op Mars

Buitenaards octrooi voor kolononies op MarsIk heb onlangs met veel plezier gekeken naar een documentaire over de allereerste mens op de maan. 50 jaar geleden alweer. Zelf was ik toen nog net geen 2 jaar oud. Wat een ge-wel-di-ge filmbeelden! De lancering was met de allernieuwste computertechnieken zo haarscherp gemaakt dat je zelfs de brokken ijs langs de raket naar beneden kon zien vallen. 

 

 

 

 © NASA 2004

Wist je dat….

Fascinerend dat een half miljoen wetenschappers dit, in die tijd, in minder dan 10 jaar hebben weten te volbrengen. Werkelijk niets werd aan het toeval overgelaten. Wist u bijvoorbeeld dat Neil Armstrong een woestijn- en wildernistraining heeft gekregen voor het geval de landing terug op aarde niet in zee zou zijn? Of dat hij een geologie-opleiding heeft moeten volgen om de geologisch meest interessante stenen van de maan terug te kunnen brengen?

Mars & de Tuinbouw

Op dit moment is het de bedoeling om binnen een tiental jaar mensen naar Mars te gaan brengen. Ook de tuinbouw speelt hierin een grote rol. Er zal immers gegeten en gedronken moeten worden, zowel tijdens de lange ruimtereis als op Mars zelf. Streven is daarbij om onderweg en op Mars groente en fruit te gaan verbouwen.

Hoe oogsten zonder zwaartekracht?g

Maar hoe weet je welke gewassen je dan het beste kunt verbouwen en welke extra maatregelen je moet nemen om zonder zwaartekracht tot een goede oogst te komen? Hoe ga je om met de grond op Mars die nog niemand in handen heeft gehad? En hoe ga je om met de extreme kou en duisternis op de planeet? Een van de grootste opgaven is echter om volledig circulair te kunnen gaan verbouwen. Een grote opgave, maar men is positief gestemd. En er wordt al hard gewerkt aan allerlei innovatieve oplossingen voor de beperkingen die Mars biedt. Waar het de een gaat duizelen, raakt een ander geïnspireerd. En dat is belangrijk voor ons allemaal.

Ook op aarde relevant

De innovaties die worden gedaan voor de Marsreizen, kunnen namelijk ook hier op aarde heel nuttig zijn. Wat vereist is op Mars, is op aarde, met de sterk groeiende wereldbevolking en het snel veranderende klimaat, bittere noodzaak aan het worden.

98% waterbesparing

csm_Inzet_blog_ad79ef3702Wat te denken van het bedrijf GrowX? Dat heeft internationale octrooiaanvraag WO16164652 ingediend. Daarin verbeteren ze een techniek van NASA om eten in een ruimtestation te verbouwen. Deze octrooiaanvraag van niet minder dan 168 pagina’s aan tekst en figuren is een interessante bron van informatie. Het beschrijft volledig zelfstandig werkende groei-eenheden met allerhande snufjes die het verbouwen van voedsel op een Marskolonie mogelijk zouden moeten maken. De 98% waterbesparing waarover gesproken wordt is een top-voordeel dat op onze eigen planeet het beschermen waard is.

Interplanetair octrooi

Ik ben erg benieuwd wat voor slimme technologieën er nog meer bedacht gaan worden. Zowel om deze stip op de horizon te bereiken, als om de land- en tuinbouw in zijn geheel naar een nieuw niveau te tillen. De eerste Hollandse zaden zweven in elk geval al door de ruimte, als onderdeel van een onderzoeksproject van NASA.

#Hoedan

Als vakidioot vraag ik mij daarnaast natuurlijk af: Gaan we straks een interplanetaire octrooiaanvrage krijgen, en hoe leg je eigenlijk beslag op octrooi-inbreukmakende systemen die 225 miljoen kilometer verderop in een Marskolonie wordt gebruikt?

Onderwerpen: OCTROOI, TUINBOUW