Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Concur­rent in de gaten houden loont

Octrooibewaking loontGeautomatiseerde systemen maken het steeds makkelijker om de octrooiportefeuille van de concurrentie op de voet te volgen. Octrooigemachtigde Isabelle de Grave-Wolterink heeft doorslaggevende argumenten waarom dat de kosten rechtvaardigt. De Top 3.

1. Vroegtijdig ingrijpen octrooiaanvraag concurrent

Octrooiaanvragen worden na achttien maanden gepubliceerd. Voordat er sprake is van een verleend octrooi, zijn er uitgelezen mogelijkheden om vroegtijdig in te grijpen. Hiermee kun je voorkomen dat er te ruime rechten worden toegekend aan concurrenten. Een dergelijk breed octrooi kan leiden tot rechtszaken, die dus door vroegtijdig ingrijpen kunnen worden voorkomen. Dat bespaart tijd, geld en gedoe. Met het instellen van een bewaking in de database die aanvragen publiceert, kun je op een eenvoudige manier automatisch de nieuwe publicaties volgen.

2. Zien wat de concurrent denkt

Volgen van de octrooiportefeuille van de concurrent geeft een goed beeld van de richting die de research van de concurrent op gaat. Dat kan zeer inspirerend werken voor de eigen productontwikkeling. Het is dus van belang om nieuwe inzichten die de concurrenten geven in hun aanvragen, te delen met uw innovatieve medewerkers. Dat is de plek waar de echte technische vertaling en dus vernieuwing plaatsvindt.

3. Nieuwe spelers in de markt ontdekken

Wie een octrooiaanvraag indient, krijgt in de vorm van een nieuwheidsrapport te horen of de uitvinding octrooieerbaar is of niet. Dat rapport citeert documenten van concurrenten, die de basis vormen voor het besluit over de octrooieerbaarheid van je vinding. Het is interessant om te zien waar jouw eigen documenten opduiken in de nieuwheidsrapporten van anderen. Dit geeft namelijk een overzicht van mogelijk nieuwe concurrentie en waar die zich bevindt. Je leert nieuwe spelers op de markt kennen. Deze vorm van monitoring is wel iets lastiger om zelf te doen, in tegenstelling tot het volgen van gepubliceerde octrooiaanvragen. Uw octrooigemachtigde kan u helpen aan een passend abonnement tegen relatief lage kosten. 

Meer weten over mogelijkheden voor het op de voet volgen van de concurrent? Neem gerust contact op met Isabelle.  

New call-to-action

Onderwerpen: TOP 3, OCTROOI, INNOVATIE