Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

De 4 meest gelezen blogs van 2020

5 meest gelezen blogs 2020De handschoenen zijn weer uit de la, Mariah Carey schalt weer door de supermarkt en het enige wat nog een beetje in de buurt komt bij een vakantiegevoel is het aanpassen van de Zoom-achtergrond naar een tropisch eiland.

2020 nadert zijn einde en hoewel het er sterk naar uitziet dat een aantal eindejaarstradities dit jaar niet door kan gaan, heb ik ook dit jaar gewoon een lijstje met onze meest gelezen blogs.

We werkten met al onze collega’s weer aan een interessante reeks artikelen. Van actualiteiten tot tips en kennismakingen met medewerkers en cliënten. Dit platform blijft een mooie manier om u op de hoogte te brengen van belangrijk nieuws en het reilen en zijlen van EP&C. Deze 5 meest gelezen blogs van 2020 zijn een mooie doorsnede van alles wat ons én u dit jaar bezighield:

1. Patenten Huawei leggen bom onder 5G
Holger Seitz bespreekt in dit achtergrondartikel hoe octrooien op 5G-technologieën gevolgen hebben voor geopolitieke verhoudingen en wat u daar als consument van merkt. Een boeiend betoog dat tevens werd gepubliceerd in het vakblad Telecommagazine en TBM. Het lezen waard!

2. De les van VHS: licenties op octrooien in een nieuwe markt
Betamax of VHS? Sony of JVC? Twee fabrikanten maakten eind jaren ’70 elk hun eigen videorecorders en -banden. Had je de een dan kon je niks met de ander. Een format-oorlog brak uit en de fabrikanten hanteerden elk een andere strategie. VHS verleende licenties aan bijna iedereen, Betamax hield alle intellectueel eigendom voor zichzelf. Anne de Blécourt legt uit wat er gebeurde, wie de oorlog won en hoe dit nog steeds relevant is.

3. Omschakelen in coronatijd? Check octrooidatabase!
Het doet me deugd om dit blog terug te vinden in deze top 5, want dat zegt veel over de goede bedoelingen van onze lezers. Kees Hollaar liet zien hoe hij octrooidatabases gebruikte om erachter te komen hoe je gemakkelijk mondkapjes kan maken. Het stuk bevat niet alleen praktische tips voor iedereen die daar zelf mee aan de slag wil, maar laat ook zien hoe databases kunnen dienen als inspiratiebron voor andere projecten.

4. Oude octrooiwet risico voor Nederlands marktaandeel windindustrie
Op steeds meer plekken, waaronder voor onze kust, verschijnen windmolenparken op zee. Nederlandse bedrijven hebben een marktaandeel van maar liefst 25% in deze groeiende industrie, maar wat blijkt? Het intellectueel eigendom wordt op een aantal van die plekken niet beschermd door de Nederlandse Rijksoctrooiwet. De parken staan net te ver van de kustlijn, waardoor concurrenten de technieken straffeloos kunnen overnemen. Een groot risico voor Nederlandse ondernemers én de Nederlandse economie. Walter Hart legt uit wat er moet veranderen.

 

New call-to-action

Onderwerpen: OCTROOI, ALGEMEEN, PATENT, INNOVATIE, INTELLECTUEEL EIGENDOM