Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Designer kwal in maat 40

Designer_kwal_in_maat_40.jpg

Kwallen vormen een duurzaam alternatief voor rundleder voor de productie van tassen of schoenen. Dat bewijst de Japanse ontwerpster Yurii Kassao met haar project Jellyfish Leather.

De materialen die zij gebruikt voor de productie van kwallenleer houdt ze angstvallig geheim, maar ze zijn zonder uitzondering biologisch en dus ook volledig biologisch afbreekbaar. Er komen dus geen chemische stoffen aan te pas, die wel worden gebruikt voor het looien van koeienhuid tot leder. Het kwallenleer is volgens de ontwerpster net zo goed als koeienleer te snijden, naaien en vervormen.

Overlast

Het gebruik van kwallen voor de productie van lederen gebruiksgoederen zou de populatie in met name Aziatische zeeën en oceanen weer omlaag kunnen brengen. Daar zorgen door opwarming van de aarde en overbevissing groeiende aantallen kwallen voor overlast. Ze eten grote hoeveelheden viseieren en plankton, waardoor er minder voedsel overblijft voor vissen. Met Jellyfish Leather hoopt de Japanse ontwerpster bij te dragen aan het verlagen van het kwallenbestand.

Kwallenshredders

Kassao haalt de grondstof voor haar producten uit enorme kwallenshredders die lang de kust van Zuid-Korea staan opgesteld. Vissers dumpen daar hun kwallenvangsten in hun strijd tegen het oprukkende kwallenbestand in hun viswateren. 

Onderwerpen: INNOVATIE