Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Doorkijk-truck maakt inhalen veiliger

Doorkijk-truck_maakt_inhalen_veiliger.jpg

Samsung houdt een proef in Argentinië met een groot beeldscherm achterop trucks. Op het scherm laat een camera aan de voorkant van de vrachtwagen zien wat er op de weg vóór het voertuig gebeurt. Zo creëert het beeldscherm als het ware een doorkijkje door de truck.

Het technologieconcern houdt de proef in Argentinië omdat daar relatief gezien veel verkeersdoden vallen bij het inhalen van vrachtwagens op tweebaanswegen. De ‘transparante’ vrachtwagen moet dus een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid. Het beeld achterop de laadruimte van de truck wordt gevormd door vier beeldschermen.

Vehicle-to-vehicle communicatie

Het idee voor de doorkijk-truck is niet nieuw. Al in 2009 presenteerden Russische ontwerpers hetzelfde al onder naam Transparentius. Het is niet bekend of het concept nu wel op grote schaal wordt ingevoerd. Er komen ook andere systemen op de markt die behulpzaam zijn bij het inhalen, zoals vehicle-to-vehicle communicatie via WiFi. Voertuigen delen daarmee anoniem informatie over hun snelheid en locatie, zodat systemen kunnen waarschuwen voor gevaar of zelfs preventief in kunnen grijpen. 

 

 

Onderwerpen: ELEKTROTECHNIEK, INNOVATIE