Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Draagbare accu op waterkracht

Draagbare_accu_op_waterkracht.jpg

Je eigen waterkrachtcentrale in je rugzak. Dat levert de Duitse start-up Blue Freedom met de kleinste accu op waterkracht ter wereld. Het apparaat heeft een doorsnede van 20 cm en weegt 400 gram. Groot voordeel ten opzichte van accu’s met zonnecellen is de snelheid waarmee waterkracht de batterij oplaadt.

Mobiele accu’s die apparaten van stroom voorzien via zonnecellen, brandstofcellen en windkracht bestaan al. Nu komt er ook een oplader op waterkracht voorhanden. Blue Freedom bestaat uit een basisstation en een aparte microturbine met een diameter van 12 cm. De turbine gaat het stromend water van een rivier in en draait vanzelf in de juiste stroomrichting. Het basisstation blijft aan land, een stroomkabel voedt het station vanuit de turbine. Een USB-kabel voorziet vervolgens elektrische apparaten zoals smartphones van stroom.

Oplaadsnelheid

Groot voordeel ten opzichte van batterijen op zonnecellen is volgens Blue Freedom de oplaadsnelheid. De waterturbine laadt de accu van 5000 mAh in het basisstation op in drie tot vijf uur bij een stroomsnelheid van 1,2 m/s. Een smartphone is daarmee vervolgens in hooguit twee uur helemaal op te laden. Het apparaat gaat circa € 250 kosten en komt eind dit jaar op de markt. De bedenkers ervan zijn fervente natuurfotografen die stroomcapaciteit in de natuur nodig hebben voor hun camera’s.

Onderwerpen: ALGEMEEN, INNOVATIE