Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

EU-lidstaten tegen octrooi op klassiek veredelde planten

veredelde-planten.jpgOp 20 februari hebben de Europese lidstaten unaniem bevestigd dat het Europees Octrooibureau (EPO) geen octrooien meer zou moeten verlenen op planten die verkregen zijn door klassieke veredeling. Alhoewel de geest uit de fles leek na eerdere uitspraken van het EPO, lijken de lidstaten deze nu toch terug te stoppen.

Biotechrichtlijn

Het EPO verleende eerder octrooien op basis van de EU Biotechrichtlijn, waarin de octrooibescherming van biotechnologische uitvindingen wordt geregeld. De Europese lidstaten laten nu weten dat het nooit de bedoeling van deze richtlijn is geweest om dit mogelijk te maken. Zij roepen het EPO op om hun octrooiverleningspraktijken hierop aan te passen en geen octrooien meer te verlenen op de producten van klassieke veredeling.

Gevolgen

Alhoewel de oproep van de lidstaten klip en klaar is, zullen octrooien en octrooiaanvragen die betrekking hebben op planten die worden verkregen met in essentie biologische processen niet direct van tafel verdwijnen. De Europese Commissie heeft namelijk geen wetgevende macht als het aankomt op het Europees Octrooi Verdrag. De boodschap is overduidelijk, maar het is niet meer dan een advies. De EPO zou er dan ook voor kunnen kiezen om dit advies naast zich neer te leggen.

Toch lijkt dit scenario niet voor de hand te liggen. In december van 2016 heeft het EPO aangegeven dat zij de procedures rond het octrooieren van planten en dieren opschorten in afwachting van het advies van de EU lidstaten. Het lijkt er dus sterk op dat het EPO veel waarde aan hecht én ernaar zal handelen.

Advies

Alhoewel er op dit moment geen gevolgen zijn, zou het naïef zijn om te denken dat deze ook in de toekomst uit zullen blijven. Het is nog niet duidelijk welke veranderingen het EPO zal doorvoeren, maar er bestaat geen twijfel dat er veranderingen op komst zijn.

Voor vragen en een eerlijk advies over uw kans op een octrooi, ben ik u uiteraard graag van dienst. U kunt contact met mij opnemen via email boyle@epc.nl of telefonisch 030 - 273 75 10.

Onderwerpen: LIFE SCIENCES, EPO, OCTROOI, WET- EN REGELGEVING