Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Farmaceut geeft rechten Afrika vrij

Farmaceut_geeft_rechten_Afrika_vrij.jpg

GlaxoSmithKline (GSK), een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld, claimt geen octrooirecht meer op zijn medicijnen in de vijftig armste landen ter wereld. Daarmee geeft het bedrijf lokale producenten van generieke medicijnen toestemming de geneesmiddelen na te maken.

Met dit unieke besluit wil GSK circa een miljard mensen eenvoudiger toegang geven tot geneesmiddelen. De volgende stap van het concern is dat fabrikanten in de iets minder arme landen tegen een geringe licentievergoeding de medicijnen mogen kopiëren, terwijl de rijke landen het volle pond blijven betalen.

Enorme stap

Robbert-Jan de Lang, voorzitter van de Orde van Octrooigemachtigden en Nederlands en Europees octrooigemachtigde van EP&C, spreekt van een onomkeerbare en positieve trend die GSK nu neerzet. “Dit is een belangrijk signaal en een enorme stap. Het geeft aan dat GSK zich niet ongevoelig toont voor publieke en politieke druk. Uiteraard is het PR, maar het is ook veel meer dan dat. Het geeft aan dat het bedrijf goed heeft nagedacht over de te volgen strategie voor de toekomst. GSK pakt zijn rol in maatschappelijk verantwoord ondernemen, passend bij de tijdgeest”, aldus De Lang.

Conservatief en beschermend

Hij voorziet dat andere farmaceuten nu niet achter kunnen blijven. “Dit is een mooi signaal dat niet louter voor de bühne is. Natuurlijk is het sowieso al moeilijk om in ontwikkelingslanden je rechten te handhaven. Maar het is dapper om je bewust als octrooihouder terug te trekken zodat je een enorme boost geeft aan de vrije markt in ontwikkelingslanden. GSK neemt zijn verantwoordelijkheid met dit historische besluit. Dat is mooi in een industrie die van oudsher als conservatief en beschermend te boek staat. Andere farmaceuten zullen dit voorbeeld volgen. Bovendien is zo’n besluit onomkeerbaar, want dat kun je nooit meer met fatsoen terugdraaien.”

Verder praten met Robbert-Jan over octrooien en geneesmiddelen? Dat kan via robbertjan.delang@epc.nl.

Onderwerpen: LIFE SCIENCES, OCTROOI, INNOVATIE