De fiscale innovatieregelingen S&O-afdrachtvermindering (WBSO) en de Research & Development Aftrek (RDA) zijn met ingang van 2016 gebundeld in één nieuwe regeling, onder de naam WBSO. Daarmee gelden nu voor alle innovatiekosten dezelfde fiscale voordeelpercentages.
Innoverende bedrijven kunnen voor hun R&D-kosten fiscaal voordeel aanvragen. De wijziging met ingang van 2016 biedt bedrijven meer zekerheid over het exacte fiscale voordeel en de mogelijkheden om dit voordeel te benutten. Dat komt omdat bedrijven dit voordeel nu via de loonheffing kunnen verrekenen in plaats van via de winstbelasting. Om winstbelasting te kunnen verlagen moet je als bedrijf immers wel winst maken. Die voorwaarde vervalt dus met de nieuwe regels.
Kiezen
Onder de R&D-kosten vallen zowel loonkosten als andere kosten en uitgaven. Met de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) wil de overheid innovatie door Nederlandse bedrijven stimuleren. Bij het aanvragen van deze regeling kunnen bedrijven nu kiezen tussen een forfaitair bedrag of het daadwerkelijke bedrag aan kosten en uitgaven.
Twee soorten projecten
Aanvragen kunnen worden ingediend voor twee soorten innovatieve projecten. Dat zijn enerzijds projecten op het gebied van technisch wetenschappelijk onderzoek en anderzijds de ontwikkeling van technisch nieuwe fysieke producten, fysieke productieprocessen of programmatuur. Voor het uitvoeren van een analyse van de technische haalbaarheid of technisch onderzoek is met ingang van 2016 geen fiscaal voordeel meer aan te vragen.
Startende bedrijven
In totaal stelt de overheid voor 2016 meer dan een miljard euro ter beschikking voor. Voor zzp’ers die minimaal 500 S&O-uren per jaar maken is er een vaste aftrek. Bovendien is er extra fiscaal voordeel voor startende bedrijven en zelfstandigen.
Met ingang van 2017 gaat de overheid een andere stimuleringsmaatregel voor innovatie, de Innovatiebox, versoberen. Dit vanwege internationale druk.
Bron: RVO.nl