Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Flinke korting op aankoop huis én een bijzondere vondst op zolder

kluitensteker-Hubspot RudiRegelmatig schrijf ik over oude octrooien. Aan de hoeveelheid e-mails die ik naar aanleiding van zo’n stukje krijg, merk ik dat het heel wat los maakt. Ik vind het altijd ontzettend leuk om reacties te krijgen. Ze zijn leerzaam én vermakelijk!

Zolder opruimen

Zo ontving ik onlangs een markant bericht van de heer De Vries. Van een dame op leeftijd had hij een oud huis gekocht in het Noorden van het land. Zij had behoorlijk wat van de vraagprijs afgehaald op voorwaarde dat de nieuwe eigenaar de zolder zelf leeg zou halen. Zo gezegd, zo gedaan.

Vreemd voorwerp

Kluitensteker

Vol nieuwsgierigheid toog de heer De Vries naar de bovenste verdieping om de boel aan kant te maken. Het was duidelijk dat deze etage lang niet was bezocht. Hij kwam een voorwerp tegen, waarvan hij geen idee had waar het voor diende.

Hik!

Op een feestje toonde hij het aan een aantal buren. De heer De Vries is niet zeker of de hoeveelheid jenever een rol speelde, maar géén van de aanwezigen kon zijn vraag beantwoorden. Dus zocht hij verder.

Eureka

Het gevonden apparaat was voorzien van een octrooinummer. Dat leidde naar het octrooi van de heer Cornelis de Krijger uit Zoetermeer dat net voor de 2e Wereldoorlog was aangevraagd en dat midden in oorlogstijd was verleend. Het bleek om een doorontwikkelde kluitensteker te gaan waar steekbussen van verschillende formaten op bevestigd konden worden.

C de krijger-1

Omdat de heer De Vries meer wilde weten, kwam hij al googelend uit op mijn blog van eerder dit jaar over de vernuftige uitvinding van de kluitensteker uit 1929. Enthousiast over het gevonden resultaat stuurde hij mij foto’s van zijn vondst op zolder.

Octrooinummer

Wat een geluk dat het voorwerp was voorzien van een octrooinummer. Tegenwoordig is dat niet meer verplicht, maar veel bedrijven doen het nog wel. Vaak verstandig. Je maakt ermee bekend dat de innovatie jou toebehoort en dat het niet zonder toestemming nagemaakt mag worden. Én het zorgt ervoor dat mensen zoals de heer De Vries niet tot in de lengte der dagen in het ongewisse blijven over de functie van een voorwerp!

Ps. Volgende keer meer over de reacties naar aanleiding van het blog ‘wie bedacht de klimaatkas?’. En blijf vooral reageren!

Rudi Riemens schrijft maandelijks een BL&G voor Goedemorgen Groente. Dit is zijn bijdrage van september 2018.

Onderwerpen: OCTROOI, TUINBOUW, INNOVATIE