Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Flinterdun condoom uit stekelgras

Flinterdun_condoom_uit_stekelgras.pngAustralische onderzoekers hebben een flinterdun condoom ontwikkeld door nanocellulose aan latex toe te voegen. Dat levert een sterk membraan op dat zo dun is als een mensenhaar.

De onderzoekers van de University of Queensland gebruikten nanocellulose uit spinifex, een stekelige grassoort die in Australië en Nieuw-Zeeland voorkomt. Onder hoge druk konden ze de stof uit het gras verkrijgen en toevoegen aan latex. Vervolgens is het membraan met een dikte van 45 micron getest in een Amerikaanse rubberfabriek. Daar bleek dat condooms uit dit nieuwe materiaal twintig procent meer druk aankunnen dan die uit regulier latex zijn vervaardigd. Een andere toepassing kan handschoenen zijn voor bijvoorbeeld chirurgen.

E-skin

Ook in Japan zit de wetenschap niet stil als het gaat om de ontwikkeling van flinterdun materiaal. Aan de University of Tokyo is uit de combinatie van organisch en keramisch materiaal een ultradunne, flexibele stof gemaakt. Die kan als een e-skin op huid worden geplakt. De tweede huid is voorzien van led-verlichting, zodat die als beeldscherm dienst kan doen. De e-skin kan bijvoorbeeld het zuurstofgehalte in het bloed monitoren of de hartslag weergeven.

Smartwatch

De uitvinders zien voor het materiaal ook een toepassing als smartwatch. De nieuwe stof is slechts 2 micron dik. De leds die zijn gebruikt voor de tests meten 3 micron. Ze werken zeer efficiënt, worden minder warm dan reguliere leds en ze verbruiken weinig stroom.

Onderwerpen: LIFE SCIENCES, INNOVATIE