Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Geen nuts, tóch een vaatwasser

Geen_nuts_tch_een_vaatwasser.png

Wonen zonder nutsvoorzieningen, geheel zelfvoorzienend. De startup Sustainer Homes verbouwt zeecontainers tot dergelijke duurzame woningen. Zelfs riolering is niet nodig.

Sustainer Homes smeedt twee zeecontainers van ruim 13 x 3 meter aaneen tot een woning met een oppervlak van 80 m2. Zonnepanelen, windturbines, een warmtepomp en een accusysteem zorgen ervoor dat de bewoners het hele jaar door zonder externe energietoevoer kunnen. De containerwoning vangt regenwater op en buffert en zuivert dat met behulp van membranen tot drinkwater. Riolering is evenmin nodig, want het toiletsysteem scheidt stoffen en verwerkt die tot water en een soort compost. Het afvalwater wordt gereinigd via een helofytenfilter.  

Het bedrijf richt zich met de duurzame containerwoningen op de recreatiemarkt, maar ze kunnen ook dienst doen als starterswoningen. Uitgerekend een energiebedrijf, Eneco, heeft inmiddels de eerste zeecontainerwoning aangeschaft. Eneco wil de duurzame technieken en de interactie ervan met de bewoners in de praktijk testen. Een volledig ingerichte containerwoning kost 75.000 euro, inclusief een vaatwasser. Het bedrijf gaat een catalogus opbouwen met een breed scala aan bouw-, schakel- en inbouwmogelijkheden. 

Onderwerpen: START-UP, INNOVATIE