Idee vastleggen: zo doet u dat

U wilt een idee vastleggen, maar waar begint u en wat staat u te wachten? Op deze pagina vertellen wij u hoe u het beste uw idee vastlegt zodat niemand ermee aan de haal gaat en waar u precies op moet letten.

Patent aanvragen op een idee

De beste manier om uw idee te beschermen is om het te patenteren. In Nederland noemen we dit ook wel het aanvragen van een octrooi. Met een octrooi is uw idee maximaal 20 jaar beschermd. U krijgt hiermee het alleenrecht op het produceren en commercieel uitbaten van uw idee.

In 7 stappen Van idee naar patent

In deze infographic zijn de 7 stappen in beeld gebracht waarmee u uw idee vastlegt in de vorm van een patent oftewel octrooi.

U vind in een notendop de stappen, tijdslijn en indicatieve kosten van een octrooiaanvraag. Dit maakt het vastleggen van uw idee overzichtelijk en binnen handbereik. Voor alle ins & outs op het gebied van patenten, leest u onze pagina patent aanvragen.

Leestip: E-book Alles over het aanvragen van een patent (7-stappenplan & kosten van een patent).

Infographic Route octrooiaanvraag

New call-to-action

In welke landen uw idee vastleggen?

Idee vastleggen in welk land Bij het aanvragen van een patent komt u op een gegeven moment voor de keuze te staan: in welke landen wil ik mijn idee vastleggen? Instinctief zeggen de meeste innovators: doe maar wereldwijd. Waarom dat niet zo’n goed idee is, leest u in ons Blog Patent Aanvragen, dat wil ik wereldwijd.

Wereldwijd beschermen is dus helaas geen optie. Hoe kiest u dan de geografische dekking van uw uitvinding? Elke situatie is anders, maar hierbij drie waardevolle tips:

Tip 1: Waar is uw markt? Dáár gaat u uw uitvinding beschermen

U vraagt een patent aan in het land waar u uw product op de markt gaat brengen. Want juist daar wilt u het alleenrecht, daar wilt u profiteren van uw (tijdelijke) monopolie. Van namaak in een land waar u toch niet zou verkopen, heeft u immers geen nadeel.

Wat te doen bij een twijfelgeval?
Als u nog niet zeker bent van uw markt en nog geen keuze wilt of kunt maken, dan is er een alternatief. U kunt tijd winnen door gebruik te maken van de PCT-route. Hier vindt u meer informatie

Maar, op een gegeven moment zal de keuze echt gemaakt moeten worden.

Tip 2: Waar zit de concurrentie?

Met uw octrooi kunt u anderen verbieden uw product te maken of uw werkwijze uit te voeren. U creëert daarom voor uzelf een sterke positie door uw octrooi vast te leggen in het land waar uw concurrent zijn producten maakt.

Het verplaatsen van de productie naar een ander land – waar geen octrooibescherming is - is voor veel bedrijven een ingewikkelde, dure en complexe aangelegenheid.

Dit is in de praktijk een heel effectieve manier gebleken om activiteiten van de concurrent te blokkeren – of om ze te verleiden tot het nemen van een licentie.

Tip 3: Ter land, ter zee of in de lucht?

Maakt u goederen die per container over zee worden vervoerd? Dan kan het vastleggen van uw patent in landen met een grote haven een slimme strategische keuze zijn.

Voor een gepatenteerd product dat bijvoorbeeld in het verre Oosten wordt gemaakt en in Europa de markt op gaat, bent u al een heel eind op weg als u uw Intellectueel Eigendomsrechten in België, Nederland en Duitsland vastlegt.

Het octrooi verbiedt import van beschermde goederen in de landen waarin het van kracht is. De douane heeft het recht deze goederen aan de grens tegen te houden. Met een octrooi dat van kracht is in België, Nederland en Duitsland zijn de havens van Antwerpen, Rotterdam en Hamburg dan als het ware ‘gebarricadeerd’.

Voor producten die vooral per vliegtuig worden vervoerd, kan op een vergelijkbare manier naar de wereldkaart gekeken worden.

NL-PCT Route

Als u kiest voor de zogenaamde NL-PCT Route hoeft u niet meteen te beslissen voor welke landen u kiest. U kunt even afwachten hoe succesvol uw product echt wordt – en waar.

Wilt u meer weten? In de workshop ‘Patent Aanvragen’ wordt uitgebreid stilgestaan bij dit onderwerp.