Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Inval kan bewijs inbreuk opleveren

Inval_kan_bewijs_inbreuk_opleveren.jpg

Om bewijs in handen te krijgen dat iemand inbreuk pleegt op een octrooi, kan het nodig zijn om een inval te doen. Zo’n bewijsbeslag is een impactvolle gebeurtenis voor het betreffende bedrijf.

Als er sterke vermoedens zijn dat iemand inbreuk maakt op een octrooi, model of andere Intellectueel Eigendom, dan kan de rechter gevraagd worden om een bewijsbeslag. Bij zo’n inval door een team van politie, deurwaarders, IT-specialisten en een slotenmaker is ook een octrooigemachtigde aanwezig als onafhankelijk specialist.

Onaangekondigd

Jordi Kox, Nederlands en Europees octrooigemachtigde van EP&C, maakt regelmatig deel uit van zo’n onaangekondigd binnenvallend team. “Bewijsmateriaal van inbreuk, in de vorm van bijvoorbeeld tekeningen, kopieën of monsters, moet door een onafhankelijke partij in beslag worden genomen. De octrooigemachtigde kan door zijn specifieke kennis ter plaatse bepalen welke producten dat zijn. Voorkomen moet worden dat het team de verkeerde producten meeneemt”, legt Jordi uit.

Spannend

Een bewijsbeslag vergt een goede voorbereiding. “Als we het team hebben samengesteld bepalen we wat volgens de rechter wel en niet mag. Ook onderzoeken we het bedrijf en de omgeving, zodat we in kaart hebben hoe we snel bewijsmateriaal kunnen veiligstellen. Als we binnenvallen, houden we in de gaten of er iets stiekem wordt weggewerkt. Als het bedrijf meewerkt, vinden we relatief snel wat we zoeken. Zo niet, dan komt het voor dat de slotenmaker kasten of de kluis moet forceren. Een inval is een impactvol moment voor het bedrijf.”

Schadeclaims

De rechter bepaalt na de inval of de octrooihouder het bewijs mag inzien. Die kan de bewijsstukken in een juridische procedure tegen de inbreukmaker gebruiken. “Om schadeclaims hard te kunnen maken nemen we tijdens een inval ook delen van de administratie in beslag. Zo kunnen we vaststellen wat de economische schade is en wie bijvoorbeeld toeleveranciers zijn.”

Onderwerpen: OCTROOI, COLUMN, INBREUK, INNOVATIE