Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Koeriers bezorgd over robots

Koeriers_bezorgd_over_robots.jpg

Het ziet ernaar uit dat onbemande elektrische karretjes binnenkort deel uitmaken van het straatbeeld. Verschillende producenten werken aan autonoom rijdende robots die pakketten aan huis bezorgen.

Zo start in 2016 in Engeland en de Verenigde Staten een proef met het bezorgen van pakjes door Starship, een robot met zes wielen die zich over het trottoir verplaatst. Deze elektrische koerier kan pakketten tot tien kilo vervoeren met een snelheid van ruim zes kilometer per uur. Starship rijdt nagenoeg autonoom, doordat het voertuigje obstakels kan ontwijken en ook bewegende personen, dieren en voertuigen detecteert en ervoor uitwijkt. Menselijk ingrijpen op afstand blijft altijd mogelijk.

Mobiele telefoon

Deze robot vervoert pakjes vanuit een distributiepunt over een afstand van maximaal een half uur. De laadruimte is uiteraard vergrendeld. De geadresseerde kan deze openen met een app op de mobiele telefoon. De kostenreductie is met deze manier van bezorgen enorm, aldus de twee ontwikkelaars die ook aan de wieg van Skype hebben gestaan. Bovendien voorkomt het wagentje geluids- en milieubelasting.

Campussen

Van een iets ander kaliber is Carry, een elektrische onbemande koerier met drie wielen en met vier laadruimten. Carry kan tot 45 kilo aan pakketten vervoeren en is ontwikkeld om op universiteitscampussen bezorgdiensten te verrichten. De eerste praktijkproeven beginnen eveneens in 2016 op campussen in Californië. De geadresseerde kan niet alleen via een app de laadruimte ontgrendelen, maar kan hiermee ook zijn bestelling real time volgen.

Bezorgdrones

Eerder al lieten bedrijven als Google en Amazon weten te werken aan bezorgdrones. Het blijkt in de praktijk echter lastig om juridisch toestemming te krijgen voor onbemande vliegende koeriersdiensten in een bebouwde omgeving. Voor rijdende onbemande bezorgrobots is dat eenvoudiger.

Onderwerpen: OCTROOI, Werktuigbouw, INNOVATIE