Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Lantaarnpaal krijgt steeds meer functies

Lantaarnpaal_krijgt_steeds_meer_functies.jpg

Aanwijzen van vrije parkeerplaatsen via een app of het navigatiesysteem is maar een van de vele functies die sensoren bovenin lantaarnpalen kunnen vervullen. Het Duitse technologieconcern Siemens begint in Berlijn en Dubai proefprojecten met deze ‘parkeerruimtesensoren’.

Het bedrijf schat in dat sensoren die aangeven waar nog vrije parkeerplaatsen zijn de verkeersbewegingen in het centrum van een grote stad tot wel met een derde kunnen verminderen. De sensoren kunnen apart op lichtmasten worden bevestigd, maar ook in de armaturen worden verwerkt.

Mobiele netwerk

Ze hebben ieder een bereik van vijf tot zeven parkeerplaatsen en vormen samen een netwerk, dat in verbinding staat met het mobiele netwerk. De radarsensoren kunnen ook ‘zien’ of er auto’s geparkeerd staan op plaatsen waar dat niet mag, bijvoorbeeld voor een in- of uitrit of op een fietspad.

Verkeersdrukte

Sensoren kunnen ook voor andere doeleinden dienst doen in lantaarnpalen. Ze kunnen de kwaliteit van de lucht meten of het geluidsniveau, maar ook verkeersdrukte in de vorm van het meten van aantallen voertuigen of voetgangers. Veel nieuwe lantaarnpalen zijn al uitgerust met technologie die de hoeveelheid licht afstemt op het gegeven of er al of niet mensen in de buurt zijn. 

Onderwerpen: ELEKTROTECHNIEK, INNOVATIE