Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Leg woordmerk bij voorkeur in hoofdletters vast

Leg_woordmerk_bij_voorkeur_in_hoofdletters_vast.jpg

Wie een woordmerk wil registreren legt dat bij voorkeur in hoofdletters vast. Het maakt dan vervolgens juridisch niet uit of de eigenaar het woordmerk met hoofd- of kleine letters gebruikt, zo blijkt ook weer uit een recente rechterlijke uitspraak in een kort geding.

Juridische kemphanen waren onlangs het Nederlandse I-Health, ontwikkelaar van wereldwijd gebruikte medische scansystemen, en het Franse iHealthLabs dat medische meetapparatuur produceert. Deze laatste firma had op veel apparatuur de merknaam iHealth vermeld, terwijl I-Health eigenaar is van het geregistreerde woordmerk I-HEALTH.

Periode van vijf jaar

Het Franse bedrijf verweerde zich in de rechtbank door te claimen dat I-Health zijn woordmerk I-HEALTH niet normaal had gebruikt. “Inderdaad is het zo dat het verstandig is een woordmerk binnen de periode van vijf jaar na registratie in het openbaar te gebruiken. Dat voorkomt dat de registratie na vijf jaar aan verval blootstaat”, licht Europees merkgemachtigde Marc van der Velden van EP&C toe.

Bewijslast

De rechter veegde echter de vloer aan met dit verweer van iHealthLabs. “Inderdaad kun je je afvragen bij wie de bewijslast moet liggen in zo’n geval. De rechter vond dat iHealthLabs als inbreukpleger op zijn minst een gebruikersonderzoek had moeten laten uitvoeren, om dit aannemelijk te maken”, zegt Van der Velden.

Verschil met logo

Ook het verweer van iHealthLabs dat het omstreden woordmerk in hoofdletters was geregistreerd viel niet in goede aarde bij de rechter. “En terecht. Als je je woordmerk in hoofdletters vastlegt, staat het je vrij om het in de praktijk in hoofd- of kleine letters te gebruiken. Het advies is dan ook om je woordmerk altijd in kapitalen te registreren, tenzij je juist het verschil met onderkast wilt maken. Dat is meteen het verschil met een logo, daarin telt de schrijfwijze juist wel mee.”

Classificatie

Ook van een derde argument van de Franse inbreukmaker om het woordmerk te gebruiken maakte de rechter gehakt. “Het bedrijf meldde het woordmerk te hanteren voor producten die in een andere klasse zijn ingedeeld dan waarvoor I-Health het geregistreerd had. Inderdaad kent het merkrecht een classificatiesysteem, maar dat is louter een administratieve rangschikking, zodat merken snel terug te vinden zijn in het systeem.”

Onderwerpen: COLUMN, Woordmerk, INNOVATIE