Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Looming-sets inzet van tal van rechtszaken

Looming-sets_inzet_van_tal_van_rechtszaken.png

Het maken van armbandjes, ringen en andere spulletjes van gekleurde elastiekjes volgens het looming-principe is waanzinnig populair. Vele miljoenen looming-sets vlogen al over de toonbank en ook volwassenen dragen de armbandjes inmiddels. Speelgoedketens en de Amerikaanse bedenker van loomen treffen elkaar steeds vaker in de rechtbank.

Inzet van de rechtszaken vormen de rechten en het intellectueel eigendom van de looming sets. Het fröbelspeelgoed is in 2010 voor het eerst op de markt gebracht door Cheong Choon Ng onder de naam Rainbow Loom. Hij vroeg meteen octrooi aan en kreeg dit in 2013. In 2014 werd Rainbow Loom, dat in zestien landen wordt verkocht, in de Verenigde Staten uitgeroepen tot Speelgoed van het Jaar.

Imitaties en varianten

Met het succes van Rainbow Loom bestormden tal van imitaties en varianten de markt. Alleen al in 2013 spande Ng tegen drie producerende en distribuerende bedrijven, onder wie Toys R Us, rechtszaken aan vanwege inbreuk op zijn octrooi. Ng heeft nog aanvragen voor internationale octrooien lopen. Octrooi- en merkgemachtigde Marc van der Velden van octrooibureau EP&C betwijfelt of de rechtszaken effect zullen sorteren. “Kenmerk van een rage is dat die eindig is. Met een octrooi wil je bereiken dat een concurrent de verkoop van eenzelfde product staakt. Het duurt echter een bepaalde periode voordat een octrooi is verleend. De rage is dan vaak al voorbij. Het aanvragen van een octrooi kan sommige partijen echter wel afschrikken, maar grote speelgoedketens pikken doorgaans toch wel een graantje mee van een nieuwe rage. Zeker als de octrooibescherming nog niet effectief van kracht is. Eventuele juridische gevolgen in de vorm van schadevergoeding zien ze later wel. Octrooien zijn dus meer geschikt voor bescherming van uitvindingen die geruime tijd mee gaan”, aldus Van der Velden.

The American Dream

Inmiddels is het verhaal van Ng een klassiek voorbeeld van The American Dream. Cheong Choon Ng kwam als immigrant van Maleisisch-Chinese afkomst in 1991 naar de Verenigde Staten. Hij studeerde werktuigbouwkunde en werkte in 2010 als crash test ingenieur voor Nissan toen hij het loom-speelgoed ontwierp. De inspiratie hiervoor deed hij op toen hij zijn dochters armbandjes zag maken elastiekjes.

Honderdduizend filmpjes

Ng ontwierp het weefbord met pinnetjes, waarop met een haaknaald elastiekjes in verschillende patronen ineen worden geknoopt. Zijn familie was dermate enthousiast dat hij zo’n tienduizend dollar investeerde in de productie van onderdelen en in de verkoop van sets. Inmiddels is zijn bedrijf circa 135 miljoen dollar waard. Op YouTube circuleren meer dan honderdduizend filmpjes van loomers.

Onderwerpen: COLUMN, INBREUK