Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Merknaam Vandenberg blijft van oprichter Adje

merknaam-vandenberg-blijft-van-oprichter-adje.jpgDe voormalige bandleden van rockband Vandenberg hebben geen recht op het merk en de handelsnaam Vandenberg. Dat heeft de kantonrechter in april 2014 beslist, nadat een ex-bandlid een verbod eiste op het gebruik van de eerder door oprichter Adje van den Berg vastgelegde naam.

Vandenberg is in 1981 opgericht door gitarist en kunstschilder Adje van den Berg. Hij schreef niet alleen de songs en teksten, maar ontwierp ook de platenhoezen en het logo. De band oogstte internationaal succes, onder andere met de hit Burning Heart, totdat Adje er in 1986 de stekker uittrok en overstapte naar Whitesnake.

Beeldmerk

De kantonrechter van de rechtbank in Overijssel ziet de band als een samenwerkingsverband dat in 1986 uiteen viel. Nergens is iets schriftelijk vastgelegd en uit niets blijkt dat bandleden zijn vertrokken met enig recht op het merk of de handelsnaam Vandenberg. Adje is sinds 2010 houder van het beeldmerk Vandenberg en hij beroept zich terecht op verjaring van de vordering, vindt de kantonrechter. Ook nu er nog geld binnenkomt uit een uitgebracht verzamelalbum is dat geen herleving van het samenwerkingsverband.

merknaam-vandenberg-blijft-van-oprichter-adje2.jpg

Kantonrechter

In 2011 betwistten twee oud-bandleden al het gebruik van de naam Vandenberg via een rechtszaak. Zij stelden dat de band was vernoemd naar de Amerikaanse luchtmachtbasis Vandenberg Air Force Base. De kantonrechter vond dat niet erg aannemelijk en oordeelde dat de oprichter de naam mocht blijven voeren, zonder toevoeging van zijn voornaam.

Onderwerpen: MERKRECHT