Het zit hem soms in de details. Neem verpakkingsfolie voor verse voedingsmiddelen. U kent het wel. Het plakt lekker over een schaaltje vleeswaren, is stevig maar toch vol souplesse en je kunt erdoor heen kijken zodat de inhoud geen verrassing is.
Aan zo’n folievelletje ligt een wereld van hoogwaardige technologie ten grondslag. Want zo’n uit laagjes kunststof opgebouwd cellofaantje moet aan hele reeksen van strenge eisen voldoen om succesvol te zijn. Wel zuurstof eruit maar niet erin, wel koolstofdioxide eruit maar niet erin, wel krimpen maar niet te veel, dat werk.
Een succesvol producent ontdekte onlangs dat simpel uitrekken van zijn folie bij een bepaalde temperatuur de eigenschappen ervan nog eens vele malen verbeterde. Het materiaal bleef dus honderd procent hetzelfde, alleen werd het even opgerekt, als het ware. Kun je zo’n minimale aanpassing van je product octrooieren? En is het slim om dat te doen?
Aanpassing octrooieerbaar
Antwoord: ja en ja. Je wilt de aanpassing octrooieren omdat de vernieuwde eigenschappen van het product nog beter zullen vallen in de markt. Waarmee het product nog succesvoller wordt. Het vergt alleen wel veel inventief denkwerk en veel discussie om zo’n octrooi te realiseren. Je product verandert immers nauwelijks, de daadwerkelijke innovatie is minimaal. En door het octrooi aan te vragen, maak je de concurrentie wakker. Maar als je het octrooi hebt, hebben die concurrenten wel weer meteen het nakijken. Het zijn mooie dilemma’s, waarbij zakelijke afwegingen de doorslag geven. Want ja, de minimale aanpassing bleek uiteindelijk goed octrooieerbaar. En ja, het succes in de markt is zo groot als verwacht mocht worden.