Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Motorhelm vol met slimme gadgets

Motorhelm_vol_met_slimme_gadgets.jpg

De Amerikaanse start-up Skully Systems brengt eind dit jaar het neusje van de zalm voor motorrijders op de markt met de integraalhelm AR-1. Die is voorzien van een camera, GPS, bluetooth en tal van andere slimme gadgets.

De revolutionaire helm van Skully is voorzien van zo ongeveer alle gemakken die de hedendaagse autorijder al ter beschikking heeft. Deze smarthelm heeft bijvoorbeeld een groothoekcamera, zodat de motorrijder 180 graden zicht heeft op alles wat er achter en opzij van hem gebeurt. Hij heeft dus vrijwel geen blinde hoeken meer. De beelden worden geprojecteerd in een heads-up display (hud) in een hoek van het vizier.

Videobellen

Verder beschikt de helm over een navigatiesysteem met ingebouwde GPS-antenne. De navigatiebeelden zijn eveneens in de hud zichtbaar. Via bluetooth is een smartphone te koppelen aan de helm. Bellen gaat uiteraard handsfree via voice control en berichten van de smartphone zijn ook weer in de hud te zien. Ook videobellen behoort tot de mogelijkheden, evenals het afspelen van muziek. De display geeft verder informatie over temperatuur van de motor, snelheid en toerental. Ook komen er speciale apps voor de helm.

Succesvolle crowdfunding

Skully Systems is een schoolvoorbeeld van een startend bedrijf dat via crowdfunding zeer succesvol is in het vergaren van startkapitaal. Het doel om 250.000 USD te vergaren was al binnen enkele dagen bereikt. Inclusief pre-orders uit 47 landen staat de teller inmiddels op elf miljoen dollar. Het is nog niet zeker of de Rijksdienst voor Wegverkeer toestemming geeft om de helm in Nederland te dragen. 

Onderwerpen: OCTROOI, ELEKTROTECHNIEK, INNOVATIE