Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

NASA biedt meteorieten voor 3D-printers aan

NASA_biedt_meteorieten_voor_3D-printers_aan.jpg

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op de eigen website bestanden van schaalmodellen van meteorieten en ruimtesondes geplaatst voor 3D-printers. Het gaat om 22 modellen van onder andere de Voyager en de Mars Odyssey, enkele meteorieten en delen van maan- en Marsoppervlakten.

De bestanden zijn gratis te downloaden en hebben een maximale grootte van tien centimeter. Waarschijnlijk is NASA op zoek naar ervaringen met 3D-printers, want de organisatie roept gebruikers te laten weten hoe het 3D-printen verloopt.

Vloeibaar plastic

Dergelijke printers zijn te koop vanaf enkele honderden tot vele duizenden euro’s. Ze maken plastic vloeibaar en laten dat laag voor laag het te printen model opbouwen. Duurdere 3D-printers kunnen ook metalen printmodellen vervaardigen.

Nog niet plug-and-play

3D-printen neemt nog geen hoge vlucht onder consumenten. Dat komt voornamelijk omdat dergelijke printers nog niet plug-and-play zijn. Er is flink wat kennis van de software en de techniek voor nodig om succesvol een 3D-print te kunnen maken. Het printproces neemt vervolgens enkele tot zeer vele uren in beslag, zonder enige garantie dat er een geslaagd, ongeschonden model uit de printer komt.

NASA-3Dprintpagina: http://nasa3d.arc.nasa.gov/models/printable

Onderwerpen: ALGEMEEN, 3Dprinters