Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Niet bang zijn voor Goliath

Niet_bang_zijn_voor_Goliath.jpg

Je bent tandarts en je hebt hart voor de zaak. Vanuit je passie voor het vak en met hart voor je patiënten knutsel je op basis van gezond verstand en vakmanschap een beugel tegen snurken in elkaar. Iedereen blij nu daarmee de nachtrust voor de echtelijke wederhelft van de patiënt weer terugkeert in de echtelijke sponde. So far so good.

Totdat er tot je verbazing een brief van een groot Australisch concern op de deurmat ploft. Het bedrijf sommeert je op te houden met het aanbieden van de snurkbeugel. Want je maakt inbreuk op het Europese octrooi van die firma. Het overkwam een Nederlandse tandartspraktijk enkele jaren geleden. Inderdaad, dan kun je twee dingen doen. Meestal zal een relatief klein bedrijf op zijn minst geïntimideerd zijn als Goliath aanklopt.

Octrooi snurkbeugel

Toch is het verstandig om door een deskundige uit te laten zoeken hoe de vork in de steel zit. Dit was exact wat de tandarts deed en het octrooi bleek te zijn verstrekt op een voor de hand liggend product. Hierdoor voelde de tandarts zich gesterkt ten opzichte van Goliath en liet zich niet intimideren. Iedere gemiddelde professional zou op deze oplossing zijn gekomen, zo stelde de rechter toen het eenmaal tot een rechtszaak was gekomen. Want elke gemiddelde vakman weet dat snurken en slaapapneu worden veroorzaakt door een deels afgesloten luchtpijp. En dat een beugel die de onderkaak iets naar voren dwingt, het probleem veelal verhelpt. De rechtbank liet met de eufemistische omschrijving “dat er geen inventieve denkarbeid nodig was” voor het maken van de beugel geen spaan heel van het octrooi van het Australische bedrijf. De rechter veroordeelde het concern ook tot het voldoen van de juridische kosten van de tandarts.

Onderwerpen: OCTROOI, COLUMN, INBREUK, INNOVATIE