Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Nieuwe appel helpt verspilling te reduceren

Nieuwe_appel_helpt_verspilling_te_reduceren.jpg

Alleen al in Nederland verdwijnt jaarlijks zo’n drie miljard kilo voedsel in de kliko. We gooien 14% van ons eten weg, dat is op jaarbasis 47 kilo per persoon. SIRE is daarom de campagne ‘Kliekipedia' gestart om voedselverspilling tegen te gaan. Het verbeteren van planten kan ook bijdragen aan het beperken van die verspilling.

Zo is in de Verenigde Staten onlangs een appel ontwikkeld die niet bruin verkleurt na het schillen. Deze appel is ontstaan door middel van genetische manipulatie, een methode die voor een kritisch maatschappelijk debat zorgt. Appels behoren tot de meest verspilde fruitsoorten, vaak vanwege kleine kneuzingen of de bruine kleur die het vruchtvlees na enige tijd krijgt. Dit terwijl de kwaliteit van de vrucht daar niet door vermindert.

Smakelijk

De niet verkleurende appel is net zo voedzaam als de oorspronkelijke variant. Omdat voedsel, zoals salades waarin de appel is verwerkt, er langer smakelijk blijft uitzien, kan de nieuwe appel bijdragen aan minder verspilling. Het ontwikkelen en op de markt brengen van dergelijke appels is erg duur. De innovatieve appel is daarom in de VS beschermd met een octrooi. Beschermen van intellectueel eigendom draagt zo een steentje bij aan meer duurzaamheid en minder voedselverspilling.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met mij op via e-mail.

Onderwerpen: LIFE SCIENCES, OCTROOI, COLUMN, INNOVATIE