Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Octrooi eerste hightech biomedicijn verloopt

Octrooi_eerste_hightech_biomedicijn_verloopt.jpg

Voor het eerst verloopt het octrooi van een duur hightech biologisch medicijn. Logisch gevolg is dat er vrijwel meteen twee goedkopere generieke alternatieven, zogenoemde biosimilars, op de markt komen voor het biologisch medicijn infliximab tegen reuma.

De twee alternatieve biosimilars lijken voor een flinke besparing aan zorgkosten te gaan zorgen. Nederlands en Europees octrooigemachtigde Mark Jolink van EP&C bevestigt dat het voor het eerst is dat zo’n complex biologisch medicijn concurrentie krijgt. “Dat zorgt voor lagere prijzen, omdat het innoverende bedrijf tijdens de octrooiperiode een hogere prijs zal vragen om zijn investeringen terug te verdienen.”

Functioneel eiwit

Naar verwachting zullen er steeds meer biologische medicijnen op de markt komen. Zo’n hightech medicijn bestaat meestal uit een functioneel eiwit dat door cellen is geproduceerd. Dit in tegenstelling tot de reguliere medicijnen die doorgaans via een chemisch procedé tot stand komen.

Nooit exact identiek

De generieke concurrerende biosimilars die nu op de markt komen, zijn volgens Jolink daarom nooit exact identiek aan het originele middel waarvan nu het octrooi afloopt. “Ze zullen altijd biologisch iets afwijken. Deze producenten hebben immers niet de beschikking over dezelfde cellen. Ze zullen een eigen cellijn moeten ontwikkelen voor het functionele eiwit. Die zal net iets anders zijn. De markt zal zich daarom afvragen of de biosimilar net zo goed zal werken als het origineel. Er zijn echter klinische tests vereist om de afdoende werking van de biosimilars vast te stellen. Anders worden deze medicijnen niet toegelaten”, aldus Jolink.

Meer biologische medicijnen

Jolink verwacht dat er steeds meer biologische medicijnen worden ontwikkeld. “Moderne medicijnontwikkeling zoekt vaak eerst naar voor ziekten relevante targets in het lichaam. Vervolgens wordt gericht gezocht naar verbindingen die specifiek daarop kunnen aangrijpen. Biologische verbindingen hebben vaker een specifiek aangrijpingspunt in het lichaam dan reguliere verbindingen. De verwachting is dan ook dat nieuwe medicijnontwikkeling vaker tot biologische medicijnen leidt.” 

Twintig jaar geldig

Octrooien zijn in de regel twintig jaar geldig. De komende tijd zullen meerdere octrooien aflopen van veelgebruikte dure biologische medicijnen, waaronder Herceptin tegen borstkanker en Lucentis tegen maculadegeneratie. Ongetwijfeld zullen ook voor deze medicijnen biosimilars ontwikkeld worden. Artsen en patiënten krijgen hierdoor meer keuze en het leidt tot kostenbesparing voor de maatschappij. 

Onderwerpen: LIFE SCIENCES, OCTROOI, COLUMN, INNOVATIE