Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Octrooi eerste vliegtuig terecht

Gate2IP-bericht-mei-octrooi-eerste-vliegtuig-terecht-i.jpg

De officiële octrooiaanvraag van de gebroeders Wright voor het allereerste vliegtuig ter wereld is teruggevonden in de kelders van het Nationaal Archief in Kansas in de VS. Het document met octrooinummer 821.393 was sinds 1980 spoorloos verdwenen.

De aanvraag dateert van 23 maart 1903. Aan het eind van dat jaar maakten Wilbur en Orville Wright, fietsenmakers van beroep, hun eerste geslaagde vluchten vanaf het strand van Kitty Hawk. De eerste vlucht duurde twaalf seconden, over een afstand van 37 meter. Later op dezelfde dag verbraken ze hun record met een luchtreis over 260 meter die maar liefst 59 seconden duurde.

Luchtvaartpioniers

Daarmee zijn de gebroeders Wright de pioniers van de luchtvaart. Ze bedachten oplossingen voor tal van technische problemen om een vliegtuig succesvol te laten functioneren, zoals de overbrenging van motorkracht op propellers en de besturing van de machine. Overheid en bedrijfsleven reageerden aanvankelijk sceptisch op de uitvinding. Het duurde nog vele jaren voordat er Wright-fabrieken werden gebouwd in de VS en in Duitsland.

Verkeerd opgeborgen

De octrooiaanvraag uit 1903 betreft een Flying Machine. Het document was in 1980 uitgeleend voor een tentoonstelling en was sindsdien spoorloos. Een archivaris van het Nationaal Archief vond het nog in redelijke staat verkerende document onlangs terug. Het bleek verkeerd te zijn opgeborgen. Inmiddels heeft het een plaatsje in de eregalerij van het Nationaal Archief gekregen.

Onderwerpen: OCTROOI