Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Octrooien binnen de cannabismarkt nemen een vogelvlucht

octrooien binnen de cannabismarktIk moest twee keer kijken, maar daar stond hij toch echt opeens. Pontificaal in mijn kruidentuin onder het keukenraam: een cannabisplant. Ik had hem daar niet verwacht en zeker weten ook niet geplant. Ergens moest ik lachen om deze plotselinge verschijning. Het is haast symbolisch voor de snelle opmars die de cannabisplant maakt nu in steeds meer landen het verbouwen van medicinale wiet gelegaliseerd wordt. Nou is deze ene plant voor mij geen aanleiding om op grote schaal cannabis te verbouwen, maar dat dit wel gebeurt is onder andere te zien aan de grote hoeveelheid octrooiaanvragen die tegenwoordig worden ingediend op dit gebied.  

Amerikaans overheid octrooihouder “cannabis-octrooi”  

In de gelegaliseerde landen zijn inmiddels enorme cannabisplantages verschenen. Grote multinationals pikken graag een graantje mee van deze relatief nieuwe markt. Denk aan de tabaksindustrie, die innoveert en octrooieert om cannabis toe te gaan passen in vape technologieën. Maar ook toeleveranciers van de Nederlandse tuinbouwindustrie zijn hard bezig om speciaal op de cannabisteelt toegeruste kassen, klimaatbeheersing-, transport- en oogstsystemen te ontwikkelen. En de grootste markt: de farmaceutische industrie. Hier worden prachtige dingen gedaan op het gebied van onder andere pijnbestrijding met medicinale wiet.  

Aan de basis hiervan ligt het octrooi US-6,630,507 dat in 1998 werd vastgelegd en inmiddels afgelopen is. Hierin was de uitvinding beschermd die juist die bestanddelen uit cannabis extraheert die voor medicinale doelen van belang zijn. Saillant detail is dat de Amerikaans overheid hiervan octrooihouder was. En dat terwijl de VS pas onlangs in delen van het land cannabis legaliseerde. 

Charlottes Web 

Octrooi aanvragen rondom telen en verwerken van cannabis namen door de legalisering de afgelopen jaren een grote vlucht. Bijna 6000 (!) octrooiaanvragen het afgelopen jaar. Een van die octrooien is het recent verleende plantoctrooi US-PP30,639 van Charlotte’s Web Holding. Zij ontwikkelden een cannabisplant die wél de medicinale voordelige bestanddelen bevat, maar niet de psychoactieve cannabinoïde bevat. Het bedrijf noemt de plant Charlottes Web, naar het Amerikaanse meisje Charlotte Figi. Al heel jong constateerden artsen bij haar een ernstige vorm van epilepsie. Haar aanvallen duurden soms uren waarbij IC-opnamen, intubatie en reanimatie regelmatig voorkwamen. Charlotte’s ouders waren ten einde raad en vreesden voor haar leven. Artsen wisten niet meer hoe ze het meisje konden helpen die inmiddels zo’n 300 aanvallen per week had. Totdat de ouders van Charlotte gewezen werden op medicinale cannabis. Door medicijnen gemaakt van de Charlotte’s Web plant krijgen niet alleen Charlotte Figi, maar vele andere patiënten hun leven terug. Charlotte Figi heeft met het gebruik van de medicatie tegenwoordig nauwelijks nog epilepsieaanvallen. 

Ook de markt op?  

Bent u ook van plan om de medicinale wietmarkt te gaan verkennen, dan adviseer ik u zeker om eerst een oriënterend Freedom-to-Operate onderzoek uit te laten voeren. Dit zal uw risico op octrooi-inbreuk aanzienlijk kunnen verminderen. Er zijn aparte classificaties hiervoor binnen de octrooidatabases. Hiermee kunt u goed zicht krijgen op wat er inmiddels tot de vrije stand van de techniek behoort en waar kansen op het zelf verkrijgen van zinvolle bescherming kunnen liggen.  

En wat betreft het wietplantje in mijn tuin? Het schijnt dat er in gemengd vogelzaad nog wel eens cannabiszaadjes zitten. Ik laat hem lekker verder groeien, het staat niemand in de weg. 

Rudi Riemens schrijft maandelijks een BL&G voor Goedemorgen Groente. 

Onderwerpen: tuinbouwtechnologie, OCTROOI, ALGEMEEN, TUINBOUW, PATENT, INTELLECTUEEL EIGENDOM