Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Olifantenpoeppapier zonder luchtje

Gate2IP-bericht-mei-papier-uit-olifantenpoep-i.jpgOlifantenpoep is rijk aan gras en andere plantaardige vezels. Het is een uitstekend alternatief voor hout als grondstof voor de papierindustrie in Kenia. Zowel in kwaliteit als in kostprijs is er geen verschil tussen beide papiersoorten.

Inmiddels telt Kenia zeventien bedrijven die olifantenpoep omzetten in papier. Die bevinden zich in de omgeving van het olifantenreservaat Mwaluganje Elephant Sanctuary, dat een oppervlakte van 36 vierkante kilometer bestrijkt. Kenia heeft een olifantenpopulatie van zo’n 7.000 exemplaren. Die bieden volop grondstof voor papier, want gemiddeld vreet een olifant dagelijks 250 kilo voedsel, waarvan 50 kilo poep overblijft. Die hoeveelheid is goed voor 125 A4’tjes.

Goed schoon

Het productieproces is vrij eenvoudig. De keutels worden gewassen en gespoeld, waarna vezels overblijven. Die worden vervolgens gedurende vier uur gekookt, om ze echt goed schoon te krijgen. De pulp die dan overblijft wordt op dezelfde wijze als houtpulp verwerkt tot papier. Groot voordeel van deze productiewijze is dat er minder bomen worden gekapt voor de papierindustrie.

Illegale houtkap

Deze alternatieve productiemethode biedt inmiddels zo’n vijfhonderd boeren in Kenia een inkomen. Papierfabriek Transpaper Kenya gebruikt olifantenpoep voor twintig procent van de totale papierproductie. Alleen al deze fabriek produceert dit jaar naar verwachting circa 10.000 ton geurvrij olifantenpoeppapier. Overheidsinstantie Kenya Wildlife Service stelt dat deze productiewijze niet alleen illegale houtkap beperkt maar ook bijdraagt aan het instandhouden van de Keniaanse olifantenpopulatie.

Onderwerpen: UITVINDING, INNOVATIE