Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Blog | Top 3 simpele doch handige uitvindingen | Octrooibureau EP&C


handige uitvindingen.jpgKleine slimmigheden kunnen groot ongemak oplossen. Niet zelden schittert een uitvinding door eenvoud. Een octrooi aanvragen is vaak welverdiend. Hierbij mijn Top 3 van simpele doch super handige uitvindingen:

1. Paperclip

De paperclip zoals we die nog steeds kennen is bedacht door de Amerikaan George Griffiths, die het in 1927 liet vastleggen. Zijn uitvinding was in feite een verbetering van een verbeterde versie. Het eerste paperclip-octrooi dateert al uit 1867 en had een driehoekige vorm.

Sindsdien heeft de paperclip nog vele verschijningsvormen en bijbehorende octrooien gekend. Het meest recente patent dateert van 10 december 2014 en staat op naam van de Chinese uitvinder Chen Xin. Zijn versie van de paperclip kan dikkere stapels papier omklemmen.

Grappig is dat de paperclip voor veel meer doeleinden wordt gebruikt dan alleen voor het bijeenhouden van velletjes papier. Brits onderzoek toonde ooit aan dat van elke 100.000 paperclips er uiteindelijk maar 20.000 hun originele functie vervullen. Andere populaire toepassingen zijn verbuigen tijdens een telefoongesprek, reset-knopje indrukken, gebruiken als tandenstoker of het reinigen van oren en nagels. Dat laatste niet noodzakelijkerwijs met een en dezelfde paperclip.

2. Hoekstukje plint

Elke klusser kent het probleem. Het aanbrengen van plinten in een kamer is op zich een overzichtelijk en goed uitvoerbaar project. Totdat de plinten in of op een hoek aan moeten sluiten. De verstekzaag moet ervoor zorgen dat de plinten altijd de goede hoek hebben en naadloos op elkaar aansluiten. In de praktijk doen ze dat nooit. De gapende kieren in of op de hoek hebben al menig klusser tot wanhoop gedreven.

De firma Mac Lean Products presenteert de oplossing. Een hoekstukje in hetzelfde materiaal als de plint. Het hoekstukje stel je samen door twee plintdelen met een verbindingsstukje aan elkaar te klikken. Het hoekstukje is er voor inwendige en uitwendige hoeken, dus een kind kan de was doen.

Het hoekstukje is een typisch voorbeeld van een probleem-gedreven oplossing. Een vast onderdeel in een octrooiaanvraag is de vraag: voor welk probleem biedt de vinding een oplossing? In dit geval een voor iedereen herkenbaar probleem dat nu met een verbluffend eenvoudige oplossing is opgelost.

3. Lekvrije drinkbeker

En nog een Eureka-moment in de categorie: handige uitvindingen. De lekvrije drinkbeker voor baby’s en peuters voorkomt een hoop geklieder en gespat in de huiskamer. Een eenvoudige terugslagklep zorgt daarvoor. Het is een handige uitvinding van een Engelse huisvrouw, Mandy Haberman, die er in de jaren negentig patent op kreeg.

Over dat patent is langdurig en in veel landen geprocedeerd. De concurrentie vond het een voor de hand liggend concept. Om een patent te krijgen moet een vinding niet alleen nieuw zijn, maar ook inventief. Een terugslagklep, een one way valve, bestaat al lang en ook drinkbekers zijn er al tientallen jaren. Toch besloot de Britse octrooirechter dat de uitvinding wel degelijk nieuw en niet voor de hand liggend was. Als het zo voor de hand had gelegen, hadden anderen die combinatie al vele jaren eerder bedacht, redeneerde de rechter. It was there under there very noses, zei hij in zijn uitspraak.

Mandy Haberman is rijk en beroemd geworden met de drinkbeker, hét schoolvoorbeeld van een simpele innovatie die terecht beschermd is met een patent. De website www.mandyhaberman.com is een must read voor iedere uitvinder in spé.

White paper meerwaarde octrooi

Onderwerpen: TOP 3, OCTROOI, UITVINDING, PATENT, INNOVATIE