Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Oplichting: Spookfacturen octrooi- en merkpublicaties

Oplichting_Spookfacturen_octrooi-_en_merkpublicaties.jpg

U kent ze vast wel, facturen die van officiële prominente instanties als de Kamer van Koophandel afkomstig lijken, maar die bij nadere bestudering van oplichters afkomstig zijn. Helaas ontkomt ook het Intellectueel Eigendom niet aan spookfacturen.

De oplichters maken hierbij slinks gebruik van gegevens van octrooi- en merkenrechthouders die in openbare octrooi- en merkenregisters zijn terug te vinden. Hierbij slaan ze het liefst direct toe nadat de eerste publicatie in zo’n register heeft plaatsgevonden. Voor een octrooiaanvraag is dit 18 maanden na indiening.

Steeds brutaler

De laatste tijd valt op dat de spookfacturen misleidender worden en de aanpak om het bedrijf over te laten gaan tot betalen agressiever.

Zo zijn er de laatste tijd spookfacturen aangetroffen met daarop één op één gekopieerd het officiële logo van bijvoorbeeld het Europees Octrooibureau of van het WIPO de organisatie voor internationale octrooi- en merkaanvragen. Daarmee zien de facturen er akelig ‘echt’ uit.

Recent hebben we vernomen dat één van dergelijke oplichters zelfs telefonisch contact had opgenomen met een octrooihouder met de mededeling dat betaling binnen 2 weken vereist was omdat anders rechten zouden komen te vervallen. Angst kan dan al snel tot betaling leiden.

Bestrijding

Valt hier nu niets tegen te doen? Gelukkig trachten diverse partijen via voorlichting te voorkomen dat octrooi- en merkenhouders per ongeluk tot betaling van dit soort nepnota’s overgaan. Verder is er recent een succes behaald door de Benelux beroepsorganisatie van merkenjuristen en advocaten. Zij hebben het in België voor elkaar gekregen dat er een aantal banktegoeden van dergelijke oplichters bevroren zijn, in afwachting van verder strafrechtelijk onderzoek.

De belangrijkste waarschuwing blijft echter nog altijd: Betaal nooit vergoedingen voor uw octrooi- of merkpublicaties als u niet zeker weet wie de partij is die om betaling vraagt. In de regel ontvangt u louter facturen van uw octrooi- en merkenbureau. 

Klik hier voor een recent voorbeeld van een spookfactuur.

Onderwerpen: OCTROOI, INNOVATIE