Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Opruimen oceaanplastic start bij Japan

Opruimen_oceaanplastic_start_bij_Japan.jpg

Het eerste project van The Ocean Cleanup van de Nederlandse uitvinder en ondernemer Boyan Slat gaat in 2016 van start nabij het Japanse eiland Tsushima in de Straat van Korea. Twee drijvende armen in een V-vorm gaan over een breedte van twee kilometer drijvend plastic opvangen voordat het de kust van het eiland bereikt.

Jaarlijks spoelt daar zo’n 40.000 kubieke meter plastic aan. Het afval wordt opgeslagen en afgevoerd door een tanker. Het project is gefinancierd met crowdfunding. Vanuit 160 landen staken 138.000 mensen in totaal twee miljoen dollar in het project van de oud-student van de TU Delft.

VN-milieuprijs

Slat richtte The Ocean Cleanup twee jaar geleden op nadat zijn uitvinding door tal van organisaties werd omarmd als oplossing voor de groeiende berg drijvend plastic in de wereldzeeën. Hij ontving er vorig jaar de VN-milieuprijs Champions of the Earth voor. Het project bij Tsushima vormt slechts de aanloop voor een veel groter plan. Binnen vijf jaar moet een V-vormige plasticvanger met een lengte van honderd kilometer plastic troep afvangen in de Grote Oceaan tussen Californië en Hawaï.

Zeilwedstrijd

Voor dit megaproject verzamelt The Ocean Cleanup deze zomer op een onorthodoxe manier onderzoeksgegevens. De organisatie heeft de circa vijftig deelnemers aan de tweejaarlijkse zeilwedstrijd Trans Pacific Yacht Race bereid gevonden om tijdens de race van Hawaï naar San Francisco gegevens te verzamelen over de hoeveelheid plastic in het water. De zeilschepen bestrijken op die manier een gebied met een oppervlakte van 3,5 miljoen vierkante kilometer. Volgens Slat wordt tijdens de drie weken durende zeilrace meer informatie over drijvend plastic op zee vergaard dan in de laatste veertig jaar is gebeurd. 

Onderwerpen: Werktuigbouw, START-UP, INNOVATIE