Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Pakketdiensten steeds creatiever in bezorging

Pakketdiensten_steeds_creatiever_in_bezorging.jpg

Pakketdiensten onderzoeken steeds inventievere mogelijkheden voor effectieve bezorging. Postpakketten kunnen in de toekomst wellicht in de auto in plaats van aan huis worden afgeleverd, maar bijvoorbeeld ook per drone.

Pakketdienst DHL is in gesprek met diverse autofabrikanten, onder wie Volvo, over de bezorging van pakketjes in de kofferbak. Die kunnen worden afgeleverd in de auto als je niet thuis bent. De eigenaar verleent dan via een vernuftig systeem de pakketbezorger eenmalig toestemming om de achterklep te openen. Dit kan in een behoefte voorzien omdat nog te vaak pakketjes vergeefs aan de deur worden aangeboden.

App

Volvo heeft eind 2013 al een proef gedaan in Gotenburg met honderd deelnemers, waarbij bestellingen in de achterbak van auto’s werden bezorgd. Retailer Linas Matkasse AB en de Noorse Posten Norge namen deel aan de proef. Volvo introduceerde al eerder het Volvo On Call programma. Dat is een app waarmee gebruikers bijvoorbeeld de deuren van hun auto op afstand kunnen openen en sluiten. Deze dienst is beschikbaar in twintig landen.

Cardrops

Het idee van DHL is niet nieuw. De Belgische startup Cardrops maakt het nu al mogelijk bestellingen in de kofferbak van de auto te laten bezorgen. Om bestelde artikelen daarin te deponeren moet een speciaal toestel in de wagen worden geplaatst. Daarmee kan de bezorger de kofferbak openen. Dat toestel laat aan Cardrops ook weten waar de geparkeerde auto zich bevindt, zodat het bedrijf de locatie aan de bezorgdienst kan doorgegeven. Cardrops doet de leveringen dus niet zelf.

Autonome drone

DHL doet ook een test met het bezorgen van pakketten via een autonome drone op het Duitse waddeneiland. Juist, ten noordoosten van Groningen. Het kleine helikoptertje vervoert onder meer medicijnen en andere urgent benodigde goederen. Tijdens de vlucht van twaalf kilometer komt er geen bestuurder aan te pas, al wordt de quadcopter wel constant in de gaten gehouden om eventueel handmatig in te kunnen grijpen. Eerder meldde de Amerikaanse webwinkel Amazon onderzoek te doen naar bezorging per drone, maar dat gebeurt in de praktijk nog niet.

Onderwerpen: OCTROOI, Werktuigbouw, ALGEMEEN