Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Pleister vervangt injectienaald

Pleister_vervangt_injectienaald.jpg

Een pleister met honderden minuscule naaldjes kan een pijnloos alternatief zijn voor de injectienaald. Deze nieuwe, revolutionaire vinding is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf MyLife Technologies, een spin-off van onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente.

Het grote voordeel van de micronaaldenpleister is niet alleen de kindvriendelijkheid ervan doordat de vaccinaties volstrekt pijnloos zijn. De nieuwe pleister kan volstaan met lagere doseringen dan de injectienaald. Dat komt doordat immuuncellen zich in de huid in plaats van daaronder bevinden. De aloude injectienaald schiet dus eigenlijk letterlijk zijn doel voorbij. Het systeem is pijnloos omdat er in de huid geen zenuwen zitten.

Netwerk

De pleister bestaat uit een rond plaatje van keramiek met honderden micronaaldjes die circa 0,4 millimeter lang zijn. De pleister is in feite een netwerk van kanaaltjes en holtes waarin de vaccinvloeistof zich bevindt. Bij het aandrukken van de pleister dringen de naaldjes door de eerste twee huidlagen heen. Vervolgens komt het vaccin via diffusie in de huidlaag terecht.

Thuisvaccinatie

Een ander voordeel van het nieuwe systeem is dat de patiënt de micronaaldenpleister zelf aan kan brengen, zodat thuisvaccinatie binnen handbereik ligt. We moeten echter nog wel even geduld hebben. De pleister komt waarschijnlijk pas in 2021 op de markt. MyLife Technologies ontving in 2015 € 250.000 overheidssubsidie om het product klinisch te kunnen testen. Omdat het om een compleet nieuwe manier van toedienen gaat, is veel wetenschappelijk onderzoek nodig alvorens het klinisch toepasbaar is.

Onderwerpen: LIFE SCIENCES, OCTROOI, INNOVATIE