Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Polsbandje meet luchtkwaliteit

Polsbandje_meet_luchtkwaliteit.jpg

Met een polsbandje dat permanent de luchtkwaliteit meet, kunnen astmapatiënten in de toekomst wellicht plaatsen met verhoogde luchtverontreiniging vermijden. Het Amerikaanse bedrijf ChemiSense, een start-up in Berkeley, gaat zo’n polsbandje op de markt brengen.

Het polsbandje heeft sensoren die de concentraties van tal van chemische verbindingen kunnen meten. De sensoren sturen die metingen vervolgens door naar een bijbehorende app. Op die manier brengen de polsbandjes de luchtkwaliteit in kaart en kan ChemiSense bijvoorbeeld waarschuwen voor locaties met verhoogde concentraties van stoffen waarvoor astmapatiënten gevoelig zijn.

Sigarettenrook

Volgens de World Health Organization sterven jaarlijks 1,3 miljoen mensen aan luchtverontreiniging. De organisatie classificeert luchtvervuiling in dezelfde categorie kankerverwekkende stoffen als asbest of sigarettenrook. Het polsbandje gaat net iets meer dan honderd euro kosten. De sensoren erin kunnen verbindingen zoals stikstofdioxide en koolstofmonoxide meten met een nauwkeurigheid van 10 ppm.

Onderwerpen: LIFE SCIENCES, ALGEMEEN, ELEKTROTECHNIEK