Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Praatjes vullen geen gaatjes. Bioactief glas wel

Praatjes_vullen_geen_gaatjes._Bioactief_glas_wel.jpg

Vullingen voor tanden en kiezen gaan langer mee door het vulmateriaal te mengen met bioactief glas. Het glas voorkomt bovendien tandbederf door te reageren met bacteriën en zuren in de mond.

Onderzoekers van de Amerikaanse Oregon State University hebben de heilzame werking van bioactief glas op het gebit ontdekt. Vullingen voor gaten in tanden en kiezen bestaan uit polymeren die gemengd zijn met niet-reactief glas. Dit glas kan volgens de onderzoekers eenvoudig worden vervangen door bioactief glas. Dat is glas dat bestaat uit onder meer silicium-, calcium- en fosforoxide. Deze stoffen geven ionen af die zuren neutraliseren en bacteriën afschrikken.

Kwetsbaar

Het nieuwe vulmateriaal gaat veel langer mee. Als een tand of kies eenmaal gevuld is, blijft de plek kwetsbaar voor bacteriën. Het bioactief glas rekent daarmee af, zodat het de kans op tandbederf of tandontsteking beduidend verkleint.

Botimplantaten

Bioactief glas wordt al langer toegepast in de geneeskunde, maar nog niet in de tandheelkunde. Zo wordt het materiaal met name gebruikt in bot- en oorimplantaten.

Onderwerpen: CHEMIE, INNOVATIE