Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Protocol biedt uitvinders vliegende start

praktische_hulp_voor_uitvinders.jpgEen goed begin is het halve werk. Onder dat motto hebben diverse partijen samen een protocol opgesteld waarmee uitvinders zich terdege kunnen voorbereiden op een octrooiaanvraag.

Het protocol biedt uitvinders veel praktische informatie en stelt op voorhand kritische vragen over hun uitvinding. Daarmee komt een uitvinder goed beslagen ten ijs wanneer hij een nieuwheidsonderzoek wil laten doen door Octrooicentrum NL. Door zich pas daarna te wenden tot een wettelijk beëdigde octrooigemachtigde krijgt de uitvinder kostenefficiënt gedegen en objectief advies over een eventuele octrooiaanvraag. Het protocol verhoogt op die manier ook de kans op een kwalitatief doortimmerd octrooi. 

Samenwerking

Het protocol is een initiatief van de NOVU, in samenwerking met alle relevante partijen op het gebied van innovatie en bescherming van Intellectueel Eigendom zoals de Orde van Octrooigemachtigden, VNO-NCW, Kamer van Koophandel, MKB Nederland, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Contactgroep Vrije Octrooigemachtigden en Werkgroep Octrooiinformatie Nederland.

Commercieel succes

Voorzitter Robbert-Jan de Lang van de Orde van Octrooigemachtigden noemt het protocol een uitstekend middel om uitvinders goed op weg te helpen naar bescherming van Intellectueel Eigendom. “Daarnaast kan het protocol uitvinders helpen om realistische toekomstverwachtingen te koesteren. Want om een uitvinding een commercieel succes te laten zijn gaat het om de combinatie van in ieder geval de vijf factoren product, prijs, promotie, persoon en patent. Elke factor speelt een rol en het patent kan, mits goed ingezet, een bijdrage leveren aan het succes”, aldus De Lang.

Kleine uitvinders

De Lang is naast voorzitter van de Orde van Octrooigemachtigden, Nederlands en Europees octrooigemachtigde bij EP&C. “We hebben met verschillende collega’s van EP&C meegewerkt aan het opstellen van het protocol omdat we het belangrijk vinden dat ook kleine uitvinders succesvol zijn. We zijn er om te helpen bij bescherming. Als wij denken dat de tijd niet rijp is om octrooi aan te vragen, dan geven wij dat uiteraard aan. Het is ook in ons belang dat octrooiering niet tot teleurstellingen leidt.”

Onderwerpen: OCTROOI, START-UP