Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Sanquin ontneemt hoofdstad koudwatervrees

Sanquin_ontneemt_hoofdstad_koudwatervrees.jpg

Voor het eerst in de geschiedenis gaat een drinkwaterbedrijf in Nederland naast water een ander product leveren, in dit geval koude. Drinkwaterleverancier Waternet staat kou uit het Amsterdamse drinkwater af aan Sanquin.

Drinkwater is in de winter behoorlijk koud. Dat moet nuttig te gebruiken zijn, bedachten Waternet en de bloedleverancier. Zij bouwen samen een installatie die gedurende de koudste maanden van het jaar via een warmtewisselaar kou oogst uit het leidingwater. Sanquin gebruikt de kou voor koeling van farmaceutische productieprocessen en cleanrooms.

Warmtewisselaar

Hierdoor zal het drinkwater dat langs de warmtewisselaar loopt enkele graden opwarmen. Dit betekent dat Amsterdamse consumenten iets minder energie verstoken aan het verwarmen van douchewater of cv-installatie. Waternet zorgt ervoor dat het leidingwater niet warmer dan 15 graden Celsius wordt, om bacteriegroei te voorkomen.

1.800 huishoudens

Voor Sanquin levert de kou uit drinkwater een besparing op voor de kosten van koeling. Waternet verwacht jaarlijks 20.000 gigajoule aan energie uit drinkwater te leveren aan Sanquin. Dat is vergelijkbaar met het jaarlijks energieverbruik van 1.800 huishoudens. De bouw van de warmte-koude-installatie start eind 2016.

Onderwerpen: Werktuigbouw, INNOVATIE