Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Oude octrooien uit de Tuinbouw: Schermen

Oude octrooien uit de Tuinbouw: SchermenHoe bescherm je groente en fruit in een kas tegen te veel zon? Dit hield tuinbouwers al flink bezig aan het einde van de 19e eeuw. 

Rolscherm

Zo had bijvoorbeeld de klimaatkas van Stanley Stewart (US patent nr. 657,966 d.d. 1 mei 1900) oprolbare schermdoeken voor het vormen van een kasdek. Afhankelijk van het weer konden de doeken worden op- of uitgerold. Zoals te zien in fig. 2 van het octrooi vond het uitrollen plaats over de geknikte dakspanten heen.

klimaatkas Stanley Stewart

Het nadeel van de rolschermen was overigens wel dat, in de opgerolde stand, als het ware ‘dode zones’ gecreëerd werden. Onder de plekken waar de rollen hingen – en dat konden best flinke rollen worden - kwam immers geen zon.

Harmonica

De heer John Henry Rollins uit het zonnige Florida had acht maanden eerder al een alternatief uitgevonden en vroeg daar octrooi op aan (US patent nr. 642,370 d.d. 26 augustus 1899). Hij bedacht schermdoeken die als harmonica’s opgevouwen konden worden. Hierbij werd gebruik gemaakt van kabels en stangen waarlangs dwarsbalken geleid werden die aan de doeken bevestigd waren. De aandrijving gebeurde handmatig met een slinger vanaf een centrale positie.

harmonica schermen

Zoals te zien in fig. 5 van dit octrooi was de beoogde bewegingsrichting voor het op- en uitvouwen van de doeken hierbij volledig horizontaal. De schaduwwerking in de opgevouwen stand lijkt ook hierbij echter nog steeds groot te noemen.

Wilde Westen 

Ik vind het intrigerend dat er in de tijd dat De Daltons met hun overvallen het Wilde Westen van de Verenigde Staten nog onveilig maakten, er op andere plekken in Amerika op deze manier geïnnoveerd werd en dat er daarbij veelal zelfs wederzijds respect was voor elkaars octrooiposities. Mooi toch?

Verder innoveren 

Tot op de dag van vandaag speelt schermen nog steeds een grote rol in de kassenteelt. De strijd tussen rolschermen en harmonica’s is hierbij nog niet gestreden en de zoektocht naar minimalisatie van schaduwwerking gaat eveneens door. Er zijn inmiddels gespecialiseerde schermbedrijven ontstaan die met veel succes steeds vernuftigere schermen uitvinden waarmee ze de wereld weten te veroveren. Octrooibescherming en wederzijds respect voor elkaars uitvindingen vervult hierin gelukkig ook nog steeds een rol.

Bent u benieuwd naar de oorsprong van een innovatie? Laat het mij weten en ik kijk of ik er een oud-octrooi bij kan vinden. Ik hoor het graag via rudi.riemens@epc.nl.

Rudi Riemens schrijft maandelijks een BL&G voor Goedemorgen Groente. Dit is zijn bijdrage van november 2018.

Onderwerpen: OCTROOI, TUINBOUW, INNOVATIE