Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Sensor effectief tegen slaapapneu

Sensor_effectief_tegen_slaapapneu.jpg

De Sleep Position Trainer (SPT) is een comfortabel draagbare sensor die voorkomt dat mensen met positieafhankelijk apneu op hun rug gaan liggen in hun slaap. Het apparaatje is zo effectief dat Zilveren Kruis en alle andere Achmea-verzekeraars de kosten van het apparaat vergoeden.

De SPT is een vinding van Eline Vrijland, die het apparaat vanuit haar bedrijf NightBalance op de markt brengt. Het idee startte als afstudeerproject aan de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. “Mijn vader is arts en hij behandelde mensen die nek- en rugklachten hadden doordat ze op hun buik sliepen. Bedenk daar eens iets voor, zei hij tegen mij. Dat heb ik gedaan en gaandeweg bleek dat het apparaatje effectief was als positietherapie voor slaapapneu”, aldus Vrijland.

Creatieve sessies

elinevrijland_vanbeest.jpgEr gingen veel creatieve brainstormsessies en tests aan vooraf voordat het uiteindelijke concept tot stand kwam. “We zochten iets dat de slaappositie beïnvloedt. We hebben van alles geprobeerd, van draaiende bedden tot opblaasbare matrassen. Uiteindelijk kwamen we op de sensor uit. Een klein ergonomisch apparaatje meet constant de slaaphouding en geeft een lichte trilling zodra een patiënt op de rug draait. Die wordt er niet door gewekt, maar verandert wel van slaaphouding. De feedback van het apparaat bouwt een geleidelijk programma op, hetgeen de effectiviteit van de behandeling vergroot”, legt Vrijland uit.

Innovatie bleek wel degelijk octrooieerbaar

De verdere ontwikkeling van de SPT vond plaats in YES!Delft, incubator voor start-ups. “De TU Delft had het concept geanalyseerd en besloot dat de SPT niet octrooieerbaar was. Dat was natuurlijk een fikse tegenvaller. Binnen de incubator kreeg ik twee adviezen. Vind een partner en zorg voor een octrooi. Christiaan Houben van EP&C zag het concept en wees meteen een hele reeks octrooieerbare elementen aan.”

Wereldwijd

Het octrooi op de SPT opende onmiddellijk deuren naar zakenpartners. Sinds de zorgverzekeraars het apparaat vergoeden heeft de verkoop een grote vlucht genomen. “Ziekenhuizen schreven de SPT al veelvuldig voor. Nu gebeurt dat nog veel vaker. De therapie is wereldwijd inzetbaar. We internationaliseren stapsgewijs, eerst naar Scandinavië, België, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. De SPT is wereldwijd de eerste innovatie voor apneu die wordt vergoed door verzekeraars.”

Onderwerpen: OCTROOI, INNOVATIE, MEDISCHE APPARATEN