Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Smartphone, smartwatch, ...smart contactlens?

Gate2IP-bericht-mei-contactlens-als-camera-i.jpg

Nog even en de camerafunctie van de smartphone heeft zijn beste tijd gehad. Contactlenzen worden de nieuwe camera’s, zowel voor foto’s als voor videofilms. Blinden en slechtzienden hebben ook baat bij deze vindingen.

De grote technologiebedrijven staan in de rij om octrooien te verkrijgen op slimme contactlenzen. Samsung, Sony en Google hebben octrooien aangevraagd voor het toepassen van foto- en filmcamera’s in contactlenzen.

Geavanceerde opties

De octrooiaanvragen van Sony en Samsung lijken sterk op elkaar. Beide fabrikanten claimen een camera in de contactlens die via oogknipperen te bedienen is. De camera’s kunnen onderscheid maken tussen bedoeld of onbedoeld knipperen. De foto’s of video-opnamen zijn vanuit de lens uiteraard draadloos naar bijvoorbeeld een smartphone te verzenden. De camera van Sony heeft geavanceerde opties zoals in- en uitzoomen, autofocus en beeldstabilisatie.

Beeldherkenning

Google heeft eveneens octrooien aangevraagd voor soortgelijke microcamerasystemen in contactlenzen. De extra toepassing die Google voorziet is het helpen van blinden om obstakels te vermijden. De camera’s zijn voorzien van beeldherkenning voor bijvoorbeeld gezichten, kleuren, bewegingen of specifieke voorwerpen. De vinding van Google combineert onderdelen uit eerdere nieuwe toepassingen voor contactlenzen, zoals het meten van de bloedsuikerspiegel in traanvocht.

Onderwerpen: OCTROOI, ELEKTROTECHNIEK