Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Snelle lift met magneten in plaats van kabels

Snelle_lift_met_magneten_in_plaats_van_kabels.jpg

Onafhankelijk van elkaar hebben een Amerikaans en een Duits bedrijf plannen ontvouwd voor de productie van snelle magnetische liften. Die hangen niet meer aan kabels en contragewichten, waardoor er meerdere liften tegelijk in een liftschacht kunnen opereren.

Magnetische liften lijken daarmee vooral handig voor zeer hoge gebouwen. Naast het Amerikaanse MagneMotion is in Duitsland ThyssenKrupp in de weer met de magnetische lift. De Duitsers gebruiken daarbij de techniek die ze ontwikkelden voor de magneetzweefbaan die in Shanghai pendelt tussen het zakencentrum en de luchthaven. Voordeel van magnetische voortstuwing is dat een object zeer snel kan optrekken en afremmen. De liftcabine wordt van composiet gemaakt, waardoor de totale liftinstallatie de helft minder weegt dan die van een traditioneel liftsysteem.

Horizontaal bewegen

De magnetische lift van ThyssenKrupp is niet alleen snel maar kan ook horizontaal bewegen. Daarmee speelt het bedrijf in op de trend van steeds hogere gebouwen, waarbij straten zich in een complex van gebouwen niet alleen op de begane grond maar op verschillende hoogteniveaus bevinden. De magnetische liftcabines kunnen op die manier een rondgang langs meerdere schachten maken. ThyssenKrupp verwacht dat het nieuwe liftsysteem in 2016 in productie kan.

Onderwerpen: Werktuigbouw, ALGEMEEN, INNOVATIE