Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

T-shirt of armband als reddingsvest

T-shirt_of_armband_als_reddingsvest.pngWereldwijd verdrinken jaarlijks 370.000 mensen. Dat zijn meer slachtoffers dan oorlogen en natuurrampen bij elkaar eisen. Reddingsvesten zijn effectief, maar worden lang niet altijd gedragen.

Voor veel watersporters is een reddingsvest niet comfortabel. En het is al helemaal niet stoer om er een te dragen. Twee nieuwe alternatieven kunnen uitkomst bieden. Een Amerikaanse uitvinder bedacht het opblaasbaar T-shirt. Dit Lifeshirt is deels dubbelwandig en heeft een CO2-patroon op de rugzijde.

Handmatig of automatisch

Het reddingsysteem kent twee standen, handmatig of automatisch. In die laatste stand activeert de patroon het opblaassysteem als het shirt onder water komt. Dat systeem vult de ruimte in het T-shirt rond borstkas en nek, zodat het hoofd boven water blijft. Op de schouder zit een ventiel om eventueel lucht bij te blazen.

Oranje ballon

Een andere Amerikaanse uitvinder bedacht de Kingii, een kleine opblaasbare reddingsboei die voor watersporters is bedacht. De ballon zit in een royale armband en kan worden geactiveerd door de drager. Ook hier zorgt een CO2-patroon voor het razendsnel vullen van de oranje ballon waaraan de drenkeling zich kan vastklampen. Het systeem bevat verder een fluitje en een kompas. De Kingii kan personen met een gewicht tot 124 kilo boven water houden.

Onderwerpen: Werktuigbouw, UITVINDING, INNOVATIE