Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Tegenstrijdige uitspraken geschiedenis na invoering unitair octrooi

Tegenstrijdige_uitspraken_bijna_geschiedenis.jpg

Farmaceut Novartis voert in meer dan tien Europese landen rechtszaken over een pleister met een geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer. In al die verschillende rechtszaken kunnen partijen ook nog eens in beroep gaan als er eenmaal een uitspraak ligt. 

Bovendien kunnen er per land verschillende, tegenstrijdige uitspraken uit de bus rollen. Dat is niet alleen vreemd, maar ook verwarrend en verstorend voor alle betrokkenen. Deze omslachtige en dure meerfrontenstrijd is na de invoering van het unitair octrooi door één enkele rechtszaak te vervangen. 

Kostenvoordeel

Dit unitair octrooi wordt een derde beschermingsmogelijkheid, naast het huidige Nederlands en het Europees octrooi. Dit nieuwe octrooi maakt het mogelijk om in één klap Intellectueel Eigendom te beschermen in de meeste EU-landen. Daarmee kan het unitair octrooi aardig wat kostenvoordeel opleveren voor wie internationaal handel drijft. Alleen al in de vorm van besparing op jaartaksen en vertalingen om het octrooi in al die verschillende landen in stand te houden. De besparingen op proceskosten in geval van inbreuk, kunnen flink oplopen en besteed worden aan bijvoorbeeld nieuwe innovaties.

Risico

Het unitair octrooi kan dus veel rompslomp en onduidelijkheid voorkomen. Dit octrooi krijgt een eigen, nieuwe rechtbank in de vorm van het Unified Patent Court (UPC). Deze rechtbank doet dan in één keer uitspraak over een inbreukzaak, die geldt voor alle landen die deelnemen aan het unitair octrooi. Een procedure voor heel Europa bespaart geld, tijd en biedt bovenal snel duidelijkheid en zekerheid in de markt. En ja, daar zit meteen ook een risico in. Als het UPC onverhoopt in jouw nadeel besluit, dan geldt dat ook meteen voor alle deelnemende landen.   

Deze whitepaper bundelt alle belangrijke informatie over het unitair octrooi

Onderwerpen: Unitair octrooi