Grafisch element EP&C header
Grafisch element EP&C header ingeklapt
Grafisch element EP&C header ingeklapt

Your Business First

OCTROOIEN | MODELLEN

Top 3 vragen over unitair octrooi

Gate2IP-bericht-mrt-Top-3-Vragen-over-Unitair-Octrooi-linkedin.jpeg

Het is een revolutie in veertig jaar Europees octrooirecht. Wat zijn de nieuwe mogelijkheden van dit nieuwe systeem?

Het unitair octrooi is een interessante keuze voor innoverende bedrijven die van plan zijn om in de nabije toekomst een of meer octrooiaanvragen in te dienen. Maar ook als u al een Europees octrooi heeft, of als u licenties op innovaties heeft genomen of uitgegeven, kan het unitair octrooi interessant zijn. Dat geldt ook als u een lopende aanvraag in meerdere Europese landen wilt registreren.

De drie vragen die het meest aan mij gesteld worden zijn:  

1. Welke voordelen biedt het unitair octrooi?

Het unitair octrooi is naast het huidige Nederlandse en Europese octrooi een derde mogelijkheid om een uitvinding te beschermen met een octrooi. U heeft dus om te beginnen meer keuzemogelijkheden met deze nieuwe, derde optie. Het grootste voordeel is wel dat u met het unitair octrooi in één keer uitvindingen beschermt in de meeste Europese landen. Dat levert in ieder geval eenvoudigere administratie en dus minder rompslomp op. Uw technologie krijgt een grotere geografische bescherming tegen lagere kosten.

Bovendien biedt een nieuwe rechtbank (het UPC) de mogelijkheid om concurrenten met één rechtszaak in al die landen van de markt te krijgen. Erg interessant voor innoverende bedrijven die last hebben van copy cats.

2. Wat zijn de nadelen en risico's?

Indien u maar in een paar Europese landen bescherming van uw innovatie nodig heeft, is het unitair octrooi nog relatief duur. Het unitair octrooi is er vooral voor uitvindingen met een brede territoriale scope.

Verder loopt u als innoverende partij het risico om in één rechtszaak uw octrooi te verliezen in alle Europese landen die aan het unitair octrooi meedoen.

Indien u juist een copy cat bent, kunt u worden gedaagd in een ver land waar u nauwelijks actief bent, voor een lokale vestiging van het UPC. De uitspraak in die zaak kan direct in Nederland en de andere deelnemende landen ten uitvoer worden gebracht. Dat kan een behoorlijk bedrijfsrisico zijn.

3. Moet ik mij nu al voorbereiden?

In verband met de Brexit is het onzeker wanneer het nieuwe octrooi in werking treedt. Maar u doet er goed aan om uw gedachten nu al over enkele mogelijkheden van het nieuwe octrooi te laten gaan, eventueel samen met uw octrooigemachtigde of advocaat. Heeft u een of meerdere octrooien in uw portefeuille? Dan zult u op termijn moeten kiezen voor welk rechtbanksysteem u kiest, voor het geval er inbreukzaken gaan spelen. Zit u in een verleningsprocedure? Dan kunt u overwegen om – indien nodig - de verlening van de lopende octrooiaanvragen te vertragen. 

Deze whitepaper bundelt alle belangrijke informatie over het unitair octrooi

Onderwerpen: Unitair octrooi, TOP 3